Taxi_Teheran_2
Instruktør:
Jafar Panahi
Spilletid 82 min.
(Iran 2015)

Instruktøren bag Taxi Teheran, Jafar Panahi, har fået forbud mod at lave film i 20 år i sit hjemland, Iran.
Da Panahi fik sit forbud i 2010, var han allerede en af Irans mest ansete instruktører, i hvert fald uden for landet, og siden forbuddet er han blevet en international stjerne på kulturscenen.
Uanset forbuddet har Panahi siden instrueret og distribueret tre film. Dokumentaren This is Not a Film er berømt for at blive smuglet ud af Iran på et USB-stik gemt i en kage, for derefter at blive vist på filmfestivalen i Berlin.
I Taxi Teheran kan man se Panahi køre rundt i den iranske hovedstad i rollen som taxachauffør, der samler mennesker op og sludrer med dem i iscenesatte samtaler.
Det er et tydeligt udgangspunkt for filmen, at Panahi ikke har lov at indspille film, og at alt er gjort tys-tys med et lille kamera på frontpanelet i bilen. Men Taxi Teheran er altså Panahis tredje film på 5 år – hvor alvorligt mener de iranske myndigheder egentlig det forbud?
Panahi hygger sig åbenlyst med at eksperimentere på den filmiske legeplads som det idiotiske forbud har skænket ham. Han nyder tydeligvis at lege med og drille censuren i den internationale kunstscenes bevågenhed.
Panahi er en næsten sikker vinder af priser, når han stiller op med sine forbudte film på festivalen i Berlin, hvor Taxi Teheran vandt førsteprisen i 2015.
Det er sjovt at se de medvirkende brokke sig over at Panahi er en elendig taxachauffør, der ikke kan finde vej. Måske ender temmelig meget af filmen med at handle om Panahi selv og hans position i Iran og kunsten.
Men Taxi Teheran er også et seriøst, passioneret forsvar for kunstnerisk frihed og en trodsig overskudsreaktion imod den kvalte, kreative sjæl.

Kilde: Per Juul Carlsen, Filmland og Lee Marshall, Ekko

Filmen forevises torsdag d. 5. januar, kl. 16.15 & 18.30