Filmklubben Thy blev startet i 1981 af en gruppe filminteresserede. Det blev dengang betragtet som et noget voveligt eksperiment, da en tidligere filmklub i 70’erne havde måttet lukke med underskud på grund af svigtende tilslutning. Men en ny bestyrelse med formanden Jørgen Vestergaard – der som den eneste stadig er med – vovede forsøget og lagde i sæson 81-82 ud med 8 film. De blev vist i den nu nedlagte biograf Royal, der havde samme ejer som Kino.

Tilslutningen var ganske pæn, og fra sæson 84-85 flyttede filmklubben til Kino, hvor vi siden har holdt til, i øvrigt i et fortrinligt samarbejde med biografejeren. Fra starten har torsdag været den faste filmdag. Repertoiret var i begyndelsen nye film, passende blandet med en del lidt ældre.

Men efter nogle stabile år svigtede interessen pludselig, og efter sæson 88-89 stod filmklubben foran lukning. Kun ved en kraftanstrengelse lykkedes det efter et halvt års pause at få gennemført en halv sæson i foråret 90. Herefter er det gået helt pæn, ganske vist med vekslende over- og underskud på driften, men heldigvis med en konsolidering, så vi indtil nu har kunnet klare udsvingene. Den katastrofale sæson 88-89 har gjort det klart, at der skal kæmpes for filmklubben hver eneste sæson.

Samtidig med genstarten i 90 blev repertoiret lagt om, så vi nu satser stærkt på nye film, som Kino ellers vanskeligt kan få plads til på repertoiret (der bliver produceret et stadigt stigende antal film), og som vi gerne vil have til Thisted. De senere år har filmselskaberne udsendt fornemt restaurerede udgaver af nogle af de helt store klassikere, og enkelte af dem indgår nu også i repertoiret.