MArshland_2Instruktør:
Robert Rodríguez
Spilletid 105 min.
(Spanien, 2014)

”Prøv lige at give de amerikanske tv-serier en pause og tag med ud på den gyngende grund med sumpet spansk spænding” lyder opfordringen fra Kim Skotte (Politiken).
Marshland er spækket med ”rigtige mænd” som vi kender dem fra amerikanske thrillere som Mud og Winter’s Bone (tidligere vist i vores filmklub). Det er som om den hærdede facade skjuler en fortid, vi aldrig rigtig kommer til bunds i. Det skildres sublimt i Marshlands hærgede hovedpersoner.
Vi er i 1980, den politisk ustabile tid efter Francos død. To kriminalbetjente sendes fra Madrid til det andalusiske bondeland for at finde to forsvundne teenagesøstre. Pedro repræsenterer den nye, idealistiske generation, som vil genopbygge landet efter fascismen. Juan er af den gamle skole. De nye tanker rager ham en høstblomst.
Juans fortid ligger hos Franco. Han synes at være alvorligt syg, og netop derfor skal han have det bedste ud af sit letlevende liv, mens han samtidig skal betale tilbage ved at opklare forbrydelsen.
Pedro derimod fralægger sig undervejs noget af sin idealisme og indser, at man af og til må være en fandens karl, når man leger med forbrydere.
Marshland skildrer det kaos, der må have udspillet sig efter Franco. Man kan ikke stole på nogen, alle har noget at skjule, og hver mand må tage, hvad der tilkommer ham. Derfor er det heller ikke let at opklare forbrydelsen. Der står måske flere bag, og korruptionen i samfundet er konstant til stede.
Det hele bliver afklaret lidt efter lidt, selv om man skal holde tungen lige i munden, hvis man skal fange det hele. Marshland er kompleks, underspillet og sender os visuelt tilbage til Sergio Leones spaghettiwesterns, hvor fluerne sidder i det mudrede skæg.
Filmen har helt fortjent vundet Spaniens største filmpris Goya for bedste film, bedste instruktør og bedste hovedrolle – den gode betjent (spillet af Alberto Arévalo) vandt den. Det giver håb for europæiske thrillers og Alberto Rodríguez evne til at lave intelligente spændingsfilm.

Kilde: Kim Skotte (Politiken) og Anders Højbjerg Kamp (Ekko)

Filmen forevises torsdag d. 19. januar, kl. 16.15 & 18.30