Instruktør: Cate Shortland. Spilletid 109 min.12_lore

(Tyskland / Australien / England, 2012)

 

Tysklands nederlag og sammenbrud kom som et chok for de fleste tyskere, der til det sidste troede på den endelige sejr. For den 15-årige Hannelore, i familien bare Lore, som er filmens hovedperson, har livet indtil da bygget på den nazistiske indoktrinering, og nu bryder alt sammen. Hendes forældre bliver som højtstående nazister arresteret, og Lores opgave bliver så at bringe sine fire yngre søskende, den ene en baby, i sikkerhed i deres tantes hus ved Nordsøen.

Turen op gennem det besatte og raserede Tyskland bliver barsk, og den bliver samtidig en erkendelsesrejse for Lore, som undervejs får øjnene op for de løgne, hun er blevet opdraget på som datter i den ariske, selvudnævnte herskerrace. Med sin baggrund er hun naturligvis jødehader og derfor skeptisk, da Thomas, en ung mand, der begynder at følge i hælene på de fem børn, viser sig at være en jødisk overlever fra en kz-lejr. Han beskytter og hjælper dem over for en amerikansk konvoj, som fra børnenes synsvinkel ikke er befriere, men tværtimod en trussel.

Forholdet til den gådefulde Thomas kompliceres yderligere af den seksuelle lyst, der pibler frem i Lore. De to unge er på samme tid både tiltrukket og frastødt af hinanden.

Filmen bygger på en roman af den tysk-britiske forfatter Rachel Seifferts, og den australske instruktør (af jødisk afstamning) giver os stærke billeder af Anden Verdenskrig og samtidig en spændende historie om synd, skam, seksualitet og uskyldstab.

Kilder: Ekko nr 60, Information 10.06.2013