Instruktør Martin Zandvliet,  85 min.

(Danmark, 2009)

I Applaus vender den anmelderroste og midaldrende skuespillerinde Thea Barfoed (Paprika Steen) tilbage efter et afvænningsophold og konfronteres med virkeligheden.

Under sin lange nedtur blev hun skilt fra ægtemanden (Michael Falch) og afgav samtidigt forældremyndigheden over sine 2 børn. Nu er hun tilbage og insisterer på, at de igen skal være en del af hendes liv.

Theas blødsødne eksmand giver hurtigt efter for hendes manipulerende, men charmerende facon. Han indvilliger og giver det en chance. Hun ved, at hun skal bevise for sig selv og for ham, at hun kan klare situationen. Livet i rampelysets skær har dog sat dybe spor, og snart begynder fortidens spøgelser at tage over. Thea er tvunget til at stå ansigt til ansigt med sin egen skæbne.

Paprika Steen spiller den fallerede og fordrukne Thea med så stor intensitet, aggression og indlevelse, at hun fik prisen for bedste kvindelige skuespiller på den prestigefyldte tjekkiske filmfestival, Karlovy Vary.

Det er en film der for det første giver et oprigtigt og utilsløret blik ind i den kvindelige alkoholikers ustabile sind, og samtidig fremviser en tilværelse i verden ”udenfor” der til tider er ved at drukne i konformitet og manglende forståelse.

Udover at være dybt, dybt relevant i sin skildring af et udbredt, men tabuiseret problem, igennem alkoholikerens hverdag, er den samtidig et så sårbart og nærmest blottende kvindeportræt. Uanset hvor frygtelig Thea måtte forekomme i sin kærligheds (og hads) desperation, er det næsten umuligt ikke at identificere sig med det følelsesregister hun gennemlever, som følge af en tabt tilværelse.

Man føler simpelthen med hende, frustreres over hende og forbarmes over hende i de sekvenser hvor hendes oprigtige, skrøbelige ansigt træder frem i spontane smil og sommetider utilpasset morskab.

Nordisk film og Politiken (Sophie Engberg Sonne)