Instruktør: Hans Petter Moland, 105 min

Norge, 2010

 

Filmen er et humoristiske drama, hvor titlens rare mand, Ulrik, løslades efter 12 år i spjældet og nu skal forsøge at skabe sig en tilværelse. Det er dog ikke nemt, når alle vil bestemme, hvad man skal gøre, og hvordan man skal opføre sig.

Engang var Ulrik åbenbart lidt af en gangster, der gik med pistol og skød en mand, fordi han gik i seng med Ulriks kone. Nu er han en midaldrende, overvægtig, tyndhåret og stille eksistens, som har svært ved kun at kigge fremad, som fængselsvagten råder ham til at gøre, da han lukker Ulrik ud til en uvis fremtid i såre uglamourøse omgivelser.

Ekskonen giver ham et hurtigt knald, men vil ikke have, at han blander sig i den nu voksne søn, Geirs, liv. Ulriks gamle chef, Rune Jensen, vil have, at Ulrik tager hævn over manden, som angav ham og dermed sendte ham i spjældet. Runes lidet tiltrækkende søster, Karen Margrethe , der lader Ulrik bo i sin kælder, serverer varm aftensmad for ham og vil til gengæld have sex fra ham. Hans nye arbejdsgiver, mekanikeren Sven, vil have, at Ulrik holder sig fra værkstedets kontormus, Merete, der forfølges af sin voldelige eksmand.

Ulrik virker som en knækket mand, og til at begynde med gør han, som omgivelserne siger, men langsomt vågner han op og tager hånd om sit eget liv og finder ud af, hvad han vil. Han opsøger sønnen, der venter barn sammen med sin kæreste; han tager et opgør med Rune Jensen; han siger fra over for den bitre Karen Margrethe; og han tiltrækkes af Merete og hun af ham, da Ulrik hjælper med at sætte hendes eksmand grundigt på plads.

Der er masser af sjove situationer og vittige replikker i En ganske rar mand, hvor det mere eller mindre excentriske persongalleri giver den hele armen over for den tilbageholdende Ulrik, der ikke altid synes sikker på, hvad det mon er, han har rodet sig ind i.

(Kilde: Kristian Monggård. Information)