Instruktør: Jørgen Leth og Andreas Koefoed. Spilletid: 92 min. (Danmark,2022)
Med en række glimrende musikere, bl.a. Jakob Bro, Lee Konitz og Bill Frisell, har de to instruktører, Jørgen Leth og Andreas Koefoed, skabt en dokumentarfilm om jazzmusik. Anmelderen, Niels Jakob Kyhl Jørgensen, er meget begejstret og skriver i Ekko: ”Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har set en musikdokumentar, der så indbydende og medlevende inviterer
publikum med til koncert og ind i øvelokalet”.
At det er jazz, nærmere bestemt Jakob Bros stemningsmættede, simple kompositioner – og ikke klassisk, rock, hiphop eller heavy metal – er i én forstand underordnet. I en anden forstand er jazzen helt afgørende for filmens form, fordi den er et emne, som Jørgen Leth kender bedre end de fleste.
Ifølge anmelderen er de smukke stemningsbilleder indfanget med et klassisk observerende kamera og sans for musikken som en meget fysisk størrelse, der lokkes frem af strenge, horn, piano og slagtøj.
Det er Jakob Bros kompositioner, der danner musikalsk og følelsesmæssig klangbund for nogle stærke, fritsvævende scener. Indimellem stiller Jørgen Leth spørgsmål bag kameraet for at nærme sig musikken indefra. Han får naturligvis forskellige svar. Én beskriver det at spille som en spiral, han arbejder sig ind i. En anden som en meditation, han giver sig hen til. For den danske jazztrompetist Palle Mikkelborg er musikken en søgen efter mening i tilværelsen.
Filmanmelderen fastslår: “Musik for Black Pigeons levner i det hele taget plads til, at øjeblikket kan udfolde sig. Filmen er dejligt ukunstlet ud over at være brandgodt fortalt. Formen indfanger på poetisk vis jazzens spontane væsen som en vedvarende udforskning af stilarter, toner og udtryk, der konstant skifter.”
Ifølge Niels Jakob Kyhl Jørgensen har filmen en lyrisk naturlighed og en glæde ved det fejlbarlige, der er helt i tråd med Jørgen Leths kunst. Det er en hyldest til øjeblikkets frisatte kreativitet. Jazzmusikerne giver sig hen til musikken, og det samme gør man som publikum.

Filmen vises torsdag d. 4. januar 2024 kl. 16:15 & 18:30