Instruktør:  Mikko Myllylahti. Spilletid 99 min. (Finland, 2022)
The Woodcutter Story foregår i en lille finsk by, hvor skovhuggeren Pepe (Jarkko Lahti) bor sammen med sin kone, søn og resten af de mildest talt skæve eksistenser.
   Filmen er en slags Jobs-historie henlagt til senkapitalismens ødemarks finske filial. Det er råt, og det er koldt, men så længe tømmerfabrikken holder hjulene i gang, går livet videre i den lille finske by trods hele den velkendte misere med butiksdød og centralisering.
   Pepe er elsket af alle omkring ham. Han passer sig selv og sin familie, og så er han optimist til det sidste. Selv når livet viser sig fra sin mest udfordrende side (hans mor dør pludselig, han mister sit job og finder ud af, at hans kone er ham utro med den lokale frisør) lader han sig ikke slå ud. Med en nærmest overmenneskelig tro på, at alt nok skal gå, klarer han hverdagen, mens verden omkring ham byder på den ene absurde og surrealistiske udfordring efter den anden.   
   Plottet i The Woodcutter Story er relativt simpelt, men er samtidig fortalt med en symbolik, der stikker så dybt, at det til tider kan virke prætentiøst, som når der i forbindelse med Pepe og sønnens daglige isfiskeri pludselig dukker en talende fisk op af det hul, de har boret – eller når der midt på den snedækkede vej kommer en førerløs, brændende bil kørende imod dem.
   Hvad Myllylahti ønsker at fortælle med sin både surrealistiske, smukke, håbefulde og til tider morbide film, gives der ikke et entydigt svar på. Men den fortæller noget alment om, hvordan vi reagerer, når vores eksistensgrundlag pludselig trues.
Kilder: Kim Skotte, Politiken og Lars R. Knudsen, Soundvenue

Filmen vises torsdag d. 14. december 2023 kl. 16:15 & 18:30