Instruktør: Valdímar Jóhannsson. Spilletid 106 min. (Island, 2021)

Filmen ”udspringer af gammel overtro og folketro” i et land, hvor man også i dag mener, at der lever nisser og alfer .. inde i bjergene” skriver Per Juul Carlsen på dr.dk og byder filmseeren ”Rigtig grum fornøjelse”!
”Forbrydelser mod naturen er lige så skræmmende som et hvilket som helst filmmonster i den elegante og grænsesøgende islandske thriller” skriver Kjartan Hansen i Ekko og giver fem stjerner.

Ingvar og Maria lever i tæt symbiose med den islandske natur, som deres forfædre har gjort i århundreder. Men en dag føder et af fårene en lille pige med hoved som et får. Valdímar Jóhannssons fremragende spillefilmdebut udfolder sig herfra til en medrivende fortælling, der både er thriller, alternativ monsterfilm og kritik af menneskets udnyttelse af naturen.
Parret ser barnet som et lykketræf, kalder hende Ada, tager hende til sig og opdrager hende. Når barnets rigtige mor står udenfor og bræger af harme, insisterer de på – med menneskets sædvanlige brutalitet overfor naturen – at barnet er deres. Punktum.

Filmens islandske titel Dýrid (på dansk Dyret) er mere tvetydig end det internationale Lamb. Sidestilles moderskab med natur, kan forbrydelsen mod det stakkels får læses som et overgreb mod naturen. En natur som måske snart giver igen. Et ildevarslende åndedræt høres indimellem. Det er, som om nogen overvåger dem. Uhyggen breder sig på den isolerede gård, der ligger langt fra den nærmeste nabo.

Maria spilles af Noomi Rapace fra Mænd der hader kvinder. Hun leverer en overvældende sanselig præstation i sin higen efter moderrollen som den overbeskyttende adoptivmor. Ingvar spilles overbevisende af Hilmir Snær Gudnarson.

Lamb er en filosofisk, stilfuld og spændende thriller. Gennemsyret af kritik af vi menneskers kortsynede raseren af naturen går rædslen for naturens gengældelse dybere end et almindeligt filmgys.

Kilder: Per Juul Carlsen, dr.dk. og Kjartan Hansen, ekkofilm.dk

Filmen vises torsdag d. 13. oktober, 2022