Instruktør:. Ali Abbasi. Spilletid 115min (Danmark, 2022)

Den dansk-svenske instruktør er født i Iran, og det er også der Holy Spider foregår. ”Den udforsker den virkelige historie om en seriemorder, Saeed Hanaei, der har besluttet sig for at rydde gaden for uværdige kvinder. Om dagen er han familiefar, om natten samler han prostituerede op på sin motorcykel for at dræbe dem. (…..) I Holy Spider er det den kvindelige journalist, der sætter sig for at afsløre den morder, som den patriarkalske ordensmagt ikke virker synderligt interesseret i at fange. Genistregen i Holy Spider er den nærmest Bresson’ske detaljegrad i seriemorderens virke, og hvordan det mere er ham end kvinderne, vi som publikum bliver bedt om at følge og nærmest sympatisere med – lidt som det iranske samfund synes at gøre” skriver Politikens Kristoffer Hegnsvad.
Ali Abassi flyttede i 2002 til Sverige for at studere arkitektur. I 2007 flyttede han til Danmark, hvor han tog sin uddannelse på Filmskolen. Han bor på Vesterbro og har både dansk og iransk pas. Filmklubben Thy viste i 2020 hans eventyrligt underfundige Grænse, hvor han udforsker spillet mellem de dyriske og menneskelige særpræg.
Som vist ovenfor, er det barske sager, vi præsenteres for ved denne forestilling, hvor vi følger sammenstødet mellem religion og seksualitet, og møder hadet til kvinder i en mandsdomineret verden.
Holy Spider var helt i front ved prisuddelingen i Cannes i år og vandt da også hovedprisen for bedste skuespiller, nemlig den dansk-iranske Zahra Amir Ebrahimi, der spiller hovedrollen som journalisten Rahimi.
Ingen tvivl om, at filmen deler vandene. Den vakte stor begejstring og sparkede også gang i debatten ved årets Cannes-festival. Ekkos Nicki Bruun skriver: ”Modstanden mod filmen skyldes særligt de lange og voldsomme drabsscener, hvor kvinder bliver myrdet på bestialsk vis. Men Ali Abbasi anså det for nødvendigt at vise mordets anatomi. ”Jeg er ikke ekspert, men det tager lang tid at slå et menneske ihjel. Mere end 20-25 sekunder. Når man laver en film om vold er der nødt til at være en fysisk oplevelse, ”siger instruktøren.

Kilder: Politiken og Ekko

Filmen vises torsdag d. 27. oktober, 2022