Instruktør: Francois Ozon
Spilletid 113 min.
(Frankrig, Tyskland 2016)

En ung pige, Anna, klædt helt i sort, med en hvid blomsterbuket i hånden, går gennem landsbyens gader for at nå til kirkegården, hvor hun knæler ved en grav for at lægge blomsterne og opdage, at der allerede ligger en stor buket. Fra hvem og hvorfor? Det er det filmen Frantz handler om – i sort/hvide billeder. En dirrende spændt tone, en stemning af melankoli og smerte. En duft af en verden af i går. François Ozons film Frantz er noget ganske særligt.
Vi er i den lille tyske by Oldenburg kort efter første verdenskrigs ophør. Tyskerne har tabt, franskmændene vundet – men begge lande har dybe sår. Tusindvis af unge sønner har mistet livet på begge sider af skyttegravene. Annas forlovede, Frantz, er dræbt under krigen, og hun bor nu hos svigerforældrene, som et slags erstatningsbarn. Et ældre sorgtynget lægeægtepar, der har mistet deres eneste søn. “Alle franskmænd er min søns morder” erklærer han kategorisk.
For den fremmede, Adrien, der er kommet til byen, er franskmand. Det er ham der har lagt blomsterne på graven. Før krigen var han, efter eget udsagn, bedste ven med Frantz. Langsomt, som nostalgisk fortids vidne, bliver han accepteret og inddraget i den lille sorgtyngede lægefamilie. I korte flashbacks (i farver) genoplever vi Frantz (Anton von Lucke) og Adriens løsslupne studentertid i Paris før 1. verdenskrigs udbrud.
Filmen viser, hvor meget minderne betyder i sorgbearbejdelsen, men også hvordan en spirende kærlighed opstår mellem de to unge. Imod sig har de unge stemningen i landsbyen. Adrien bliver udsat for tysk hetz og vold og rejser pludseligt tilbage til sin familie i Paris. Anna oplever et savn og en uafklarethed og rejser til Paris for at forsøge at finde ham…
I Politiken skriver Søren Vinterberg: ”I mine øjne bringer Ozon sig i klasse med en filmskaber som Eric Romer med denne fornemme filmkunst om krigens livsfordærvende langtidsvirkning – på mennesker og nationer”.

Kilde: Uffe Stormgaard, CinemaZone.dk
Filmen forevises torsdag d. 8. februar, kl. 16.15 & 18.30