Dheepan_1
Instruktør:
Jacques Audiard
Spilletid 109 min
(Frankrig, 2015)

I en flygtningelejr på Sri Lanka møder Dheepan, en frafalden, tamilsk tiger i 40’erne, som har været på borgerkrigens taberhold, kvinden Yalini og den forældreløse, niårige Illayaal. De foregiver at være en familie for at få asyl. Og med en død mands pas i hånden fører Dheepan dem til Europa.
Skæbnen og immigrationsmyndighederne byder dem en plads i Le Pré-Saint-Gervais uden for Paris. Et socialt boligområde med dugvåde marker. Her er bander og uudtalte spilleregler, men også jobmuligheder og en potentiel familielykke.
Men i forstadsmiljøet bliver følelser, savn og håb gradvist sat i kog. Det kulminerer med Dheepans nærmest hallucinatoriske voldsudladning i røg og damp.

Filmen ender således i en actionudladning af opsparet vildskab, da titelpersonen Dheepan går amok i en fransk ghetto styret af kriminelle bander.
Dheepan gør det i et desperat forsøg på at redde sin hustru og dermed genskabe den kernefamilie, han allerede én gang har fået udraderet. Omvendt hader hun Dheepan for at have stået i vejen for hendes vej til frihed – hun vil faktisk væk fra ham.

Finalen bringer mindelser om selvsikkerheden og respektløsheden i mesterværker som Bonnie og Clyde, The Deer Hunter og Easy Rider – film, der skifter gear og tonefald undervejs, men hvor den pludselige brutalitet er sociologisk forankret.
Dheepan kom fra baghjul og nappede Guldpalmen i Cannes foran favoritterne Sauls søn og Carol. Det er en moralsk betændt sammenbrudsfilm båret af en humanisme, der er alt andet end blødsøden.

Kilde: Per Juul Carlsen, Filmland og Rasmus Brendstrup, Ekko

Filmen forevises torsdag d. 3. november, kl. 16.15 & 18.30