9frances_haInstruktør: Noah Baumbach. Spilletid 86 min. (USA, 2012)

Filmen forevises torsdag d. 29. Januar, kl. 16.15 & 18.30

”Hollywood har stort set opgivet at lave film med kvindelige hovedpersoner, med mindre de er med Sandra Bullock eller Melissa McCarthy eller allerhelst begge to”, skriver Leslie Felperin i Filmmagasinet Ekko, og hun fortsætter: ” Det er derfor fristende at lovprise Frances Ha for dens kønsvinkel alene, fordi der endelig her er en film, der modent og nuanceret skildrer kvindelig psykologi, og hvis heltinde ikke er en sexbombe, en offergjort lesbisk detektiv eller en rumvæsen-bekæmpende kriger.

Det er så bare flødeskum på lagkagen, at Frances Ha også er en smukt udført film med en vidunderlig hovedrollepræstation af indie-filmenes poster girl Greta Gerwig (der også har været med til at skrive manuskriptet) og elegant instruktion af Noah Baumbach (The Squid and the Whale, Greenberg).

Gerwig spiller Frances Halladay, der er en udsvævende, godtroende 27-årig, der – som en karakter i filmen bemærker – opfører sig yngre, end hun er. Hun er oprindeligt fra den pæne hvide overklasse i Sacramento i Californien, men har slået rod i Brooklyns hipster-kvarter. Her deler hun en lejlighed med sin bedste ven fra universitetet, Sophie (Mickey Sumner), som hun er meget mere loyal over for, end hun er over for sin kæreste Dan: Hun slår henslængt op med ham inden for filmens første kvarter.

Kim Skotte (Politiken) mener bl.a. ”Cool, afvæbnende og med mere tilbagelænet atmosfære end plot. Jo, der er en særlig sort-hvid stemning med sit eget dna-spor i moderne filmkunst”.
Kilder: Filmmagasinet Ekko, BT og Politiken