Instruktører: Michael Noer og Tobias Lindholm, 101 min.
(Danmark, 2010)
En fascinerende blanding af (rå) virkelighed og fiktion, en såkaldt faktionsfilm, fik i foråret de danske anmeldere til at skrue op for den store begejstring, heriblandt Politikens anmelder Sophie Engberg Sonne. Vi gør opmærksom på, at der er ganske voldelige scener i filmen, men som den kvindelige anmelder anfører, byder ”R” på fremragende spil og en smuk balance mellem brutalitet og poesi. Hun fortsætter:
” Hvis man gik og troede, at fængselsdramaer af de helt skrappe slags, hvor mænd brutalt smadrer, myrder og voldtager hinanden for at håndhæve den interne rangorden, hørte det store farlige udland til, vil den danske film ’R’ nok komme som lidt af et chok.
Filmen, der er baseret på et grundigt researcharbejde, og som har tidligere indsatte og tidligere og nuværende fængselsfunktionærer i alle roller på nær to, tegner nemlig et dystert billede af dagligdagen i de danske fængsler.
’R’ følger Rune (Pilou Asbæk), der ankommer til Horsens Statsfængsel og efter en hurtig advarsel fra fængselsfunktionærerne (»De andre er altså halvanden gang større end dig«) bliver han kastet for løverne.
Inden længe er han blevet stillet over for et ultimatum: Han skal gennembanke en anden indsat, hvis han ikke selv vil blive gennembanket og måske dræbt. Rune ønsker at holde sig gode venner med alle, og på sin egen måde får han tilkæmpet sig en plads i hierarkiet, men alliancerne vender hele tiden, og han lærer, at han aldrig kan føle sig sikker inden for murene.
Pilou Asbæk besætter rollen som Rune uden forstillelse og falder dermed ubesværet ind i rækken af ’ægte’ indsatte, der spiller på deres egne erfaringer. Det gælder ikke mindst den sadistiske Mureren, som spilles af Roland Møller, der også har fungeret som manuskriptkonsulent på filmen.
Dens drama er almenmenneskeligt, og dens sigte er samfundsrelevant for alle. Hvis dette er sandheden om livet i de danske fængsler, er der i al fald grund til at overveje ræsonnementet bag regeringens mantra om længere straffe”.
Kilde: Politiken