Instruktør: Zaida Bergroth. Spilletid 103 min. (Finland, 2020)

Filmen begynder i Finland i slutningen af Anden Verdenskrig, hvor den unge kunstner Tove har lært at male på klassisk vis. Det mener hendes far, billedhuggeren Viktor Jansson, er vejen frem. Men Tove gør oprør mod farens forældede tankesæt og bliver i stedet en del af et ungt finsk kunstnermiljø med fri seksualitet og boheme-livsstil.

I Ekko fra maj 2021 skriver Rikke Schubart meget begejstret: ”Zaida Bergroths biografiske drama er smuk og blid, intens og rørende. Historien handler om den finske kunstner Tove Jansson, kvinden bag de melankolske Mumitrolde, som lever dybt inde i de mørke skove, fjernt fra Disney og Pixar… Det seksuelle frisind er en del af en fortælling, hvis røde tråd er Toves mod til at acceptere livets eventyr, uanset hvor de fører hen.”

Tove satser på sine Mumitrolde, der begyndte som en kommerciel fiasko, men i dag er finsk nationallitteratur på højde med Kalevala, landets nationalepos.

Den finske instruktør Zaida Bergroth har tidligere lavet kortfilm og fire spillefilm. I hendes erfarne hænder får Tove en intensitet og tænksom ro, der harmonerer med Mumitroldene, som efter sigende er baseret på Tove selv og hendes nærmeste… Men først og fremmest er Alma Pöysti en fornøjelse i den altdominerende hovedrolle som Tove, der er oprørsk og genert, legende og alvorlig. De mange facetter forenes i skuespil på højeste niveau. Filmen starter med den unge Toves dans og slutter med autentiske optagelser af en dansende Tove på en ø i en finsk sø.

Børnebøgerne om Mumitroldene er oversat til mere end 45 sprog og adapteret til teaterstykker og film. Siden 1990’erne er de blevet udliciteret af Toves arvinger til alt fra keramikkrus til temaparker, heraf to i Japan. Men Tove Jansson var en multikunstner, der ud over børnebøger også skrev romaner, bl.a. den roste Sommerbogen fra 1972.

Rikke Schubart understreger: ”Tove viser et liv, hvis dyder er frisind og eksperimenter, leg og åbenhed. I livet er vi alle sårbare, hvilket ikke behøver at blive til en tragedie om tabte muligheder. Det kan også betyde, at vi træffer de valg, der kan føre til et uforudsigeligt og skævt liv. Melankoli er en del af livets eventyr, og Mumitroldenes filosofi bliver et sted formuleret af Mumifar: ”Livet er kort og trist. Lad os more os, mens vi kan.”

Filmen vises torsdag d.11. november, kl. 16.15 og 18.30