Instruktør: Aki Kaurismäki. Spilletid 100 min. (Finland, Tyskland, 2017)

Filmen er Kaurismäkis første film efter 6 års pause, en herlig film om flygtningekrisen fyldt med humor og nostalgi. Juryen ved filmfestivalen i Berlin var begejstret for den og sendte instruktøren hjem med en Sølvbjørn for bedste instruktion.
I starten af filmen anløber den syriske flygtning Khaled til havnen i Helsinki som blind passager på et fragtskib. Mens hans asylsag bliver behandlet, bor han på et flygtningecenter og forsøger at få kontakt til sin søster, der er hans eneste tilbageværende familiemedlem.
Parallelt med Khaleds historie følger vi den tilknappede og noble Wikström, der smutter fra sin alkoholiserede kone, vinder en mindre formue i kortspil og investerer pengene i en restaurant.
To handlingsmæssige og tematiske forløb er således slået an, og halvvejs i filmen krydser de to hovedpersoner spor i en kort nævekamp, der på ejendommelig vis fører til, at Khaled får arbejde i Wikströms restaurant.
Selve handlingen i filmen er jo ret enkel. Til gengæld elsker Kaurismäki at dvæle ved hvert øjeblik, trække sine scener ud og dyrke stilheden – hvilket er et typisk stiltræk for denne instruktør, der her griber fat i flygtningekrise og integration.
”Den nye film kunne derfor nemt blive en omgang pladderhumanistisk rundhyl”, skriver Rasmus Stenbæk Iversen i ekko, og fortsætter: ”men filmen er så skarpskåren, underfundig og gennemført, at den aldrig bliver politisk korrekt på den kedelige måde. Kaurismäki kan nemlig skabe situationer, der er sitrende intense og afslappet afvæbnende på samme tid.”
”Lys i mørket er en stikpille eller bedre en sylespids kritik af vores formørkede og frygtsomme sind, der vender ryggen til fremmede elementer”, anfører Niels Roe i filmmagasinet Scope, hvor han mener, at filmen har et utvetydigt budskab om, at menneskelighed og kærlighed altid bør sejre over fremmedhad, forfølgelse og fatalisme.

Kilder: Rasmus Stenbæk Jensen, Ekko og Niels Roe, Scope
Filmen vises torsdag d.19. september, kl. 16.15 og 18.30.