Instruktør: Debra Granik. 100 minutter.

(USA, 2010)

 

Nervepirrende  spændingshistorie, sejt opvækstdrama og hårdtslående portræt af klanliv og æreskodeks i Missouris afsides landskaber. Debra Graniks fremragende Sundance-vinder mestrer det hele og skal ses.

Du skal aldrig bede om noget, som folk burde tilbyde dig!” Det er en af de overleverede sandheder, som den 17-årige Ree  Dolly giver videre til sine to mindreårige søskende i begyndelsen af filmen. De bor i et forfaldent hus i det afsides The Ozarks i Missouri og hutler sig igennem med en psykisk syg mor og en fraværende far.

Rees far er blevet fængslet for at fremstille stoffet metamfetamin, og filmens thrillerhistorie sparkes enkelt og effektivt i gang, da sheriffen en dag tropper op ved hendes dør og fortæller, at Rees far har stillet jorden, og dermed også huset, som kaution, og nu er han forsvundet fra jordens overflade. Dukker han ikke op inden for en uge, mister familien huset. Den besked sender den overlevelses-stædige Ree ud på en målrettet mission, men hvordan får man svar i et samfund, hvor det at kunne holde kæft er den største dyd? Og hvordan slipper man levende fra det, når sandheden netop lader til at være noget, som ingen har lyst til at tilbyde hende.

Filmen bygger på en roman af Daniel Woodrell, men den føles skrevet til det store lærred. Debra Granik og hendes medforfatter Anne Rosselinis manuskript lader til at bygge på en nøgtern tillid til, at den underfortalte historie kan stå på egne ben, og det kan den uden problemer. Man føler sig hele vejen i begavede fortælleres selskab, mens den subtile brug af musik i og uden for Michael McDonoughs billeder er stemningsskabende såvel som medfortællende.

Winter´s Bone vandt priserne for både bedst film og bedste manuskript ved Sundance Festivalen 2010 og fik senest hovedprisen såvel som kritikernes pris ved filmfestivalen i Stockholm i november 2010

Kilde: Eva Norup Redvall, Information.