Instruktør: Carla Simón. Spilletid: 120 min. (Spanien, 2022)
Filmen vandt Guldbjørnen på årets Berlinale. Ifølge anmelderen i Ekko, Samina Yasmin Jakobsen, viser den med stille ro og indlevelse, hvad der er på spil for folk, som mister deres livsværk og livsgrundlag. Selv om det kun er Carla Simóns anden film, er stilen allerede distinkt. Debutfilmen Sommeren 1993 er baseret på instruktørens egen barndom, hvor hun mistede begge sine forældre til aids. I Ferskenlunden i Catalonien tager hun os tilbage til det område, hun voksede op i og viser os de bekymringer, som bønderne lever med.
    Familien Solé mister deres ferskenplantage, men solceller er fremtiden, og jordens ejer, Pinyol tilbyder endda familien at arbejde på det anlæg, der skal bygges på grunden. De vil faktisk tjene mere i forhold til de lave priser, som de efterhånden får for deres frugt. Den store Solé-familie får sommeren over til at få den sidste ferskenhøst i hus, og alle – fra den yngste treårige til den aldrende patriark – knokler, mens de på hver deres måde forsøger at tackle den usikre fremtid.
    Det er især den ældre generation, der for alvor slår sig på den nye virkelighed. Den blide og dybsindige bedstefar Rogelio forsøger at appellere til Pinyol med minder og gaver fra den jord, der har været så værdifuld. Friske figner og solmodne tomater plukkes med omhu, mens Rogelios søn Quimet er mere stovt. Han takker ja til arbejdet med at opsætte solcellepaneler, og det skaber en kløft i den ellers så sammentømrede familie. Ifølge anmelderen i Ekko er der tale om blændende skuespilpræstationer fra hele ensemblet.
   Da man endelig får et glimt af det sammenbrud, som lurer under overfladen, står det lysende klart, at det ikke handler om økonomi for Quimet. Det er hele hans slægt, der er ved at blive tilintetgjort sammen med hans levevis. For filmanmelderen er det en påmindelse om de konsekvenser, det har for mange generationer, når traditioner brydes. Hvad enten det drejer sig om en ferskenlund i Catalonien eller en minkfarm i Nordjylland.

Filmen vises torsdag d. 21. september 2023 kl. 16:15 & 18:30