Instruktør: Joachim Trier. Spilletid 121 min. (Norge, Sverige, Frankrig og Danmark, 2021).
Sjældne seks stjerner giver Filmmagasinet Ekko Verdens værste menneske. Filmen indgår som den sidste i instruktør Joachim Triers Oslo-trilogi, men er dog en helt selvstændig film. Den er ”en drøm af en afslutning, og ”giver lyst til at se eller gense de to andre film. Trilogien vil stå… som et hovedværk i nordisk kultur” skriver anmelder Claus Christensen.
   Hovedpersonen, 30-årige Julie, som spilles karismatisk af Renate Reinsve, vil endelig forlade Aksel for at være sammen med Eivind, som hun tilfældigt har mødt ved et bryllup. Der er magi i filmen, hvor Julie beruset af forelskelse løber gennem Oslo. Storbyens hektiske liv fryser, og tiden står stille i et forelsket øjeblik. Det rummer et af filmens mange temaer: personerne ønsker at de kunne standse tiden og forblive unge, men indhentes uvægerligt af tiden, hverdagen og voksenlivet.Julie er ubeslutsom. Hun læser til læge, skifter til psykologi, men fortryder og vil nu være fotograf, fordi hun opdager, at hun er et visuelt menneske. Hun er skideirriterende og ved det. Alligevel falder man for hende i Renate Reinsves strålende indlevede præstation.
   Fortællerstemmen er kvindelig og i en humoristisk direkte tone. Filmens opdeling i tolv kapitler passer godt til Julies episodiske liv og giver instruktøren god mulighed for at skifte stemning og genre, blandt andet fra ”energisk lystspil til dødsens alvorligt eksistensdrama, fra stille storbypoesi til et animeret, psykedelisk svampetrip med ikoniske røvhuller”. Alt sammen godt understøttet af den varierede, righoldige musik i filmen. Også aktuelle emner som: ” #MeToo, censurering af kunst, bæredygtighed, politisk korrekthed, dyrkelse af yoga, back to nature-bevægelsen, kernefamiliens opløsning med mere” – tages under behandling.
   Filmen og trilogien skildrer med varme og melankoli ”en oplevelseshungrende millennium-generation, som har verden for sine fødder, men af angst for at gå glip af noget har svært ved at træffe de afgørende valg i livet. Og pludselig er det for sent”.
Kilde: Claus Christensen i Filmmagasinet Ekko.

Filmen vises torsdag d. 26. oktober 2023 kl. 16:15 & 18:30