Instruktør: Maggi Peren. Spilletid 116 minutter. (Tyskland, Luxembourg, 2022)
Det historiske drama Pasforfalskeren finder sted i Berlin i 1942, hvor en ung jødisk mand, Cioma Schönhaus, opdager, at han har et skjult talent for at forfalske dokumenter.
I starten befinder den unge Cioma sig i en tom lejlighed nær Alexanderplatz. Politiet har konfiskeret hele familiens indbo og deporteret hans forældre og slægtninge til udryddelseslejrene Majdanek og Sobibor. Men Cioma, der er uddannet grafiker, undgår deportation, fordi han er udskrevet som slavearbejder på en berlinsk våbenfabrik. Bag ryggen på Gestapo bruger Cioma sit grafiske talent til at forfalske pas for den iltre advokat Franz Heinrich Kaufmann (Marc Limpach), der via et kristent bagland hjælper forfulgte på flugt.
   Den tyske skuespiller Louis Hofmann, der tidligere vandt en Bodil-statuette for sin rolle i Under Sandet, ses her i rollen som den unge jøde Cioma. Pasforfalskeren havde verdenspremiere på filmfestivalen Berlinale i 2022.
Pasforfalskeren viser Berlin og krigens gru i et nyt perspektiv. Fyldt med humor og livsmod, sat i kontrast til datidens kamp mod virkelighedens håbløshed. En kamp om overlevelse. Hos Cioma Schönhaus først og fremmest en ungdommelig tiltro til hverdagen og livet, der nok skal bringe ham igennem krigshelvedet, hvor håbet er tæt på undergang. Virkelighedens Schönhaus nåede, på forfalsket pas, at flygte til Schweitz og reddede derved sit liv. Modstandsmanden, Kaufmann, blev henrettet.
Kilde: Ekko, 2022

Filmen vises torsdag d. 7. marts 2024 kl. 16:15 & 18:30