Instruktør: Pawo Choyning Dorji. Spilletid 110 min. (Bhutan, 2019)

Filmklubben ønsker at vise film fra så forskellige lande som muligt, så da en film fra Bhutan dukker op, oveni købet med gode omtaler, er vi ikke i tvivl om, at den skal vi se.
Hovedpersonen er en ung lærer, Ugyen Dorji, der om aftenen sidder på en bar og drikker øl med sine venner, mens han drømmer om et liv som popsanger i en mere spændende del af verden. Fx Sydney i Australien i stedet for Thimpu, Bhutans lille hovedstad. Ugyen møder ikke megen forståelse hverken fra sin bedstemor eller fra de myndigheder, der har bekostet hans uddannelse, når han beklager sig over sit arbejde som skolelærer.Da han har et år tilbage af sin femårige kontrakt, bliver han sendt til landsbyskolen i Lunana, der ligger otte dages vandring fra den nærmeste provinsby. Lunana ligger i mere end 5000 meters højde, langt fra mobilmaster, stabil strømforsyning og nærmeste butik. Ugyen prøver at slippe, han har et altitudeproblem (højdesyge), men myndighederne mener, han snarere har et attitudeproblem. Da han forpustet og med ømme fødder når frem, møder der ham en lille lerklinet skolestue uden tavle, kridt, bøger og skriveredskaber. I de iskolde nætter skal der fyres med yakoksegødning. Ugyen har mest lyst til at stikke af, men efterhånden vinder bjergbønderne og især deres børn hans hjerte. Landsbyens smukke sangfugl giver ham en yakokse, så han bliver selvforsynende med brænde.
Landsbyen ligger smukt omgivet af bjerge, der tidligere var dækket af sne året rundt. Klimaforandringerne gør, at det er de ikke længere. Bjergbønderne er meget bekymrede for sneløven. Hvad vil der ske, når den ikke har sne at jage i? Pawo Choyning Dorjis smukke film stiller hverken konkrete spørgsmål eller kommer med kontante svar. Dem må vi selv tænke over!

Kilde: Kim Skotte. Politiken 5. maj 2022

Filmen vises torsdag d.2. februar, 2023