Filmklubben Thy Velkommen til Filmklubben Thy's hjemmeside

Filmklubben Thy
EFTER STORMEN // 25. okt

Instruktør: Hirokazu Koreeda.
Spilletid 117 min.
(Japan 2016)

Efter stormen er et familiedrama for tre generationer. Ryôta (Abe Hiroshi) er et mislykket forfatterhåb, der lever af at lave overvågningsopgaver krydret med lidt pengeafpresning for begyndere. Kvinderne i hans liv, ekskonen og moderen, har han det med at sjofle i jagten på hurtige penge, som han kan fyre af på hundevæddeløb.
Men da de tre samles i moderens lille lejlighed sammen med sønnen Shingo og tvinges til at overnatte på grund af en tropisk tyfon, begynder Ryôtas tyndslidte charlatan-overflade at krakelere.
Det giver på karakteristisk Koreeda’sk vis anledning til at grave dybere i store spørgsmål i det moderne liv. Spærrer uindfriede drømme for sansning af øjeblikket? I hvilken alder definerer man sig selv? Og kan man ændre sig?

Svarene i filmen er lige så usentimentale, som de er universelt gangbare.
I Koreedas verden er referencerammerne hverken æresbegreber eller shintoisme (Japans oprindelige religion), men den voksnes minde om at holde sin far i hånden i stormvejr, mors varme suppe og løgnen, man aldrig fik afmonteret.

Spillet mellem karaktererne er vidunderligt afdæmpet, skiftevis harskt og drillende.
Tilsvarende i Ryôtas snuskede bureau, hvor chefen i billig lædervest undviger alle detektiv-klichéer. Han er sød, lidt naiv, skælder ud og snakker så om bonusser. Ingen i denne film er større, end deres livsramme berettiger dem til, og det skaber en letbenet form for socialrealisme.
Et af Ryôtas skygningsofre, en kvinde, bliver spurgt, om hun er ked af at have fået den ubekvemme sandhed at høre. ”Nej. For på godt og ondt er det en del af mit liv,” siger hun.
Det kunne fint være Koreedas morale, men den japanske menneskekender lader den elegant liste rundt langs væggene i den tætpakkede lejlighed mellem kopnudler, småkagedåser og dårlig samvittighed.
Hirokazu Koreeda har også lavet nogle virkelig kulrede ting. Hana, en samuraifilm nærmest uden action, og den foruroligende lolitadukke-psyko-horrorfilm Air Doll.

Kilde: Rasmus Brendstrup, EKKO

Filmen vises torsdag d. 25. oktober, kl. 16.15 og 18.30

Der er lukket for kommentarer.