99Homes_1Instruktør:
Ramin Bahrani
Spilletid 112 min.
(USA, 2015)

Det betaler sig aldrig at købslå med djævelen, men desperate tider medfører, at desperate midler må tages i brug. 99 Homes foregår i Florida under finanskrisen. Boligboblen brister, bankerne lukker og antallet af tvangsauktioner eksploderer. Ejendomsmægleren Rick Carver spekulerer kynisk i opkøb af belånte huse og får dem for en slik. Det er ikke ham, der smider folk på gaden. Det er banken. Han er bare budbringeren.
Det er en brutal logik, som Ramin Bahrani sætter billeder og følelser på. Filmen er et uforsonligt anklageskrift mod den kapitalisme, der gennemløber alle facetter af det amerikanske samfund, ødelægger 99 % og kommer den ene procent til gode.
Bland ikke følelser sammen med fast ejendom er Rick Carvers motto, men for bygningsarbejderen Dennis Nash fylder følelser alt. Han mister sin hyre og kan ikke betale afdraget på det hus han bor i sammen med sin mor og sin søn. Rådvild og i sine følelsers vold opsøger Dennis boligspekulanten, som ender med at tilbyde ham arbejde. De indgår en faustisk pagt, og pludselig er det Dennis, der som djævelens lærling står og stemmer forsvarsløse familiers dørklokker. Men i djævelens spil koster velstanden.
Bahrani var og er en amerikansk neorealist. Hans skildringer af kapitalismens vugge dirrer af empati, solidaritet og humanistisk engagement. Han ser det store i det små og lader en social indignation, en vrede, komme til orde i thrillerens fortættede form, som dramatisk gør underværker.
99 Homes bliver derfor en Vredens druer for sin tid, insisterende i sin tro på det rene.

Kilder: Bo Green Jensen, Weekendavisen og Jesper Bo Petersen, Ekko.

Filmen forevises torsdag d. 23. februar, kl. 16.15 & 18.30