Filmklubben Thy Velkommen til Filmklubben Thy's hjemmeside

Filmklubben Thy
MUSTANG // 9. mar

Mustang_1Instruktør:
Deniz Gamze Ergüven
Spilletid 97 min
(Tyrkiet, Frankrig 2015)

Fem forældreløse smukke søstre i alderen 14 til 21 år – Lale, Nur, Selma, Ece og Sonay – bor hos deres bedstemor og onkel. De glade piger morer sig på vej hjem fra skole sammen med nogle jævnaldrende drenge. De pjasker med vand ved sortehavskysten og går siden på æblerov. Men i Tyrkiet skal piger passe på. Islamisk ortodokse naboer og pigernes onkel har set dem og tvinger den ellers frisindede bedstemor til at tage pigerne ud af skolen. De bliver nu isoleret i deres hjem, et veritabelt fængsel, hvor de skal lære at blive gode islamiske koner og vente på passende ægtemænd.
Tyrkiske Deniz Gamze Ergüvens Oscarnominerede film har sit navn, Mustang, efter pigernes mørke flagrende hår a la hestemanker og deres fandenivoldske oprør efter de utæmmelige indianerheste.
Historien om de fem pigers tætte forhold til hinanden og den mere og mere voldsomme undertrykkelse fortælles af den yngste søster, Lale. Hun er den sidste oprører og vil ikke lade sig kue. Hun spilles fantastisk af naturtalentet Günes Sensoy. Alle pigerne spiller fremragende i mødet med deres fængsel, hvis afslutning er det arrangerede ægteskab.
Det interessante ved filmen, der både gør den så tyrkisk og aktuel, er udstillingen af miljøets kønsmæssige dobbeltmoral. I kølvandet på Atatürks modernisering af Tyrkiet opstod der en moderne, sekulariseret middelklasse, som pigernes hjem på overfladen er en del af. Men bag den tynde facade, hvor kvinder kan færdes uden tørklæde, gå i skole og bruge computer, og hvor mændene går vestligt klædt og drikker alkohol, trives den islamiske sharialovgivning. Filmen viser, hvordan Tyrkiet i de senere år har fjernet sig mere og mere fra sin historiske humanisme og tilnærmet sig den form for islamisme, som Atatürk ønskede at befri sit land fra.

Filmen forevises torsdag d. 9. marts, kl. 16.15 & 18.30 
Kilde: Bo Tao Michaëlis. Ekko marts 2016

Der er lukket for kommentarer.