Filmklubben Thy Velkommen til Filmklubben Thy's hjemmeside

Filmklubben Thy
Leviathan // 1. okt

Camera FilmInstruktør: Andrey Zvyagintsev. Spilletid 140 min.(Rusland, 2014)
Filmen forevises torsdag d. 1. oktober, kl. 16.15 & 18.30

Filmen låner sin titel fra den bibelske mytologi, hvor ‘Leviathan’ er et hvallignende søuhyre, som på symbolsk vis repræsenterer den ultimative ondskab – enten som værende en udgave af Satan selv eller i andre udlægninger som vogteren af porten til Helvede.

Den knugende fortælling udspiller sig i det moderne, nordlige Rusland ved Barentshavet i en mindre flække i golde omgivelser. Vor hovedperson Kolja driver på sin landejendom et lille automekanikerværksted. Her lever han et stille, uforstyrret liv sammen med sin nye kone Lilja og sin teenagesøn fra et tidligere ægteskab. Sjælefreden bliver dog snart forstyrret, da byens fordrukne og gennemkorrupte borgmester vil ekspropriere Koljas jord. Men det bliver ikke uden kamp, at Kolja lader sig tryne af byens magtoverhoved, og fra Moskva dukker Koljas ungdomsven Dimitri op, der i mellemtiden er blevet en ganske effen advokat med styr på paragrafferne.
På det ydre indfanger fotograf Mikhail Krichman det isnende, ufrugtbare russiske landskab med malerisk præcision. På det indre, emotionelle plan præsterer samtlige skuespillere på fænomenal vis at levere et uovertruffet nærvær.
Det er intet mindre end et formfuldendt mesterværk, Zvjagintsev har skabt sammen med sin faste manuskriptmakker Oleg Negin.
Uforglemmelig og berusende på alle måder.
Rasmus Brendstrup karakteriserer Leviathan på følgende måde: ”En samfundskritisk hudfletning af Putins korrupte og døddrukne Rusland? Det er slet ikke så akademisk som det lyder – det er en arrig western af den bedste slags” (EKKO).

Kilde: Jacob Ørsted, Ekstrabladet

Der er lukket for kommentarer.