Camera FilmInstruktør: Jean-Pierre og Luc Dardenne. Spilletid 95 min. (Belgien, 2014)
Filmen forevises torsdag d. 5. november, kl. 16.15 & 18.30

Dardenne-brødrene har for første gang en Hollywood-stjerne på programmet: Fabriksarbejderen Sandra spilles af Marion Cotillard, der havde hovedrollen i Smagen af ben og rust, som filmklubben Thy viste i 2013. I To dage, én nat er Cotillard ”både fabelagtig og mandagssmuk som den depressionsramte Sandra, der bliver offer for en brutal stemning på sin arbejdsplads. Her skal hendes kollegaer vælge mellem en økonomisk bonus eller hendes fortsatte ansættelse. Der er nemlig ikke råd til begge dele, og filmen starter således med en fyreseddel. Sandra har to dage og én nat til at overbevise sine kolleger om at vælge solidariteten frem for den tiltrængte økonomiske bonus, som de alle har kæmpet hårdt for at modtage

Sandra bryder naturligt nok sammen, for det står hurtigt klart, at lønsedlen er livsnødvendig for hendes familie. Hun må opsøge kollegaerne og overbevise dem om at omstøde deres stemme. Over weekenden står Sandra ansigt til ansigt med kollegaerne, og hvert møde er en smertefuld konfrontation, der giver hestebid i sjælen. ” (Kasper Würtz i magasinet Soundvenue).

Luc og Jean-Pierre Dardennes film har altid taget udgangspunkt i brødrenes egen region i det sydlige Belgien i nærheden af deres hjemby Seraing, gør Lee Marshall opmærksom på i filmmagasinet Ekko. Han finder, at brødrene er ”en slags filmiske antropologer, der former menneskelige historier af sociale og demografiske forandringer. Mest på hjemmebane er de, når de udforsker mennesker, hvis muligheder er begrænsede, og hvis moral testes af et knusende miljømæssigt eller økonomisk pres.”

Det er med dette udgangspunkt, filmen centrerer om Sandra. Hun har selvfølgelig altid familien at falde tilbage på, men netop familien er en del af problemet, for det er ofte kollegernes ægtefæller, der er mest modvillige: Skal de opgive 1000 euro for at redde en anden?

”Prøv at sætte dig i mit sted”, siger flere af Sandras kolleger, når de forklarer, hvorfor de har brug for deres bonus. Hendes svar er en opfordring, der ikke falder Sophie Engberg Sonne (Politiken) svær: ”Prøv du at sætte dig i mit”.