Instruktør: Ole Glæver, spilletid 118 min,
(Norge, Finland, 2023)
Unge Ester får i 1979 et vikarjob som lærer i nordnorske Alta, hvor hun stammer fra.
Men nordmand er hun sådan set kun på pas og papir. Ester er samer. Hendes samiske mor har giftet sig med en etnisk nordmand, som mor og datter flytter ind hos.
Moren har med vilje fortrængt sine samiske rødder, og Ester må også i første omgang skjule sine aner på skolen, hvor fordomme om og chikane mod hendes stammefrænder er udbredte.
Den lille befolkningsgruppe, samerne, har været undertrykt i Norge lige siden landets nationalisme voksede fra midten af 1800-tallet.
Hendes fætter, Mihkkal, vil derimod ikke assimileres og er selvsikker stolt af at være samer i sind og påklædning. Han tager Ester med til en demonstration mod en kommende dæmning, som vil isolere samebygden Máze fra sin eksistentielle livsnerve, elven.
Deraf kommer titlen på instruktøren Ole Glævers film om Norges samiske mindretal. Lad elven leve er både en historisk beretning om et nationalt vadested, fordi sagen om dæmningen blev et vendepunkt for samerne, og et intenst psykologisk signalement af et folkeslag lagt ud på enkelte samspilsramte individer.
Filmen viser en såret etnisk identitet for et stammefolk med en egen særegen kultur, sælsomt poetisk sprog og enestående præmoderne nomadelivsstil. Samtidig tegnes ikke kun omgivelsernes fordummende fordomme, men også et etnisk mindretals senmoderne problemer.
Her eksisterer ønsket om at være som andre nordmænd, en del af en helhed, en samlet nation, men som alligevel vil være samisk i sind og livsstil. Men også en stigende bevidsthed hos de mange samer, der har ladet sig selvudslettende ”fornorske”, som det hedder fra begge sider i filmens forløb.
Lad elven leve er dramatisk i sit sigte, indignation og opsætning. Men faktisk aldrig melodramatisk, dæmoniserende og antagonistisk over for de involverede parter.
Filmen er personlig udadvendt og socialt sammensat. Den er engageret, medrivende og tankevækkende.
Kilde: Bo Tao Michaëlis Ekko.
Filmen vises torsdag d.21. november, 2024