Instruktør: Jonathan Glazer, spilletid 105 min,
(England, USA, Polen, 2023).

En sitrende varm sommerdag. Madkurv og tæpper. Frokost ved en sø med bjergudsigt. Latter, snak, pjask i vandet. Far har en rolig stund.
En dag kommer mormor på besøg. Familien er stolte. Swimmingpool, drivhus og en stor have. ALT ER NORMALT. Alt bortset fra en enkelt detalje: husets beliggenhed. Kun adskilt af en mur med pigtråd, for op ad huset ligger Auschwitz, koncentrationslejren i Polen, hvor 1,1 million mennesker, fortrinsvis jøder, blev dræbt under Anden Verdenskrig.

Ægteparret i huset er Rudolf og Hedwig Høss- han kommandant i Auschwitz og ansvarlig for udførelsen af nazisternes systematiske massemord. Hun hjemmegående husmor og ansvarlig for børneopdragelsen. Bortset fra røgen fra de høje skorstene og den konstante, urolige summen fra lejren, afbrudt af skrig og befalinger er familieidyllen uanfægtet af, at den største forbrydelse i menneskehedens historie bogstavelig talt finder sted i deres egen baghave. Men det er uden for deres ”zone of interest”. De føler sig som sande pionerer, der har fundet et Lebensraum i Osten.
Familielivet er er lige så autoritært som arbejdet, og manglen på oprigtig ømhed er iøjnefaldende i det lidenskabsløse forhold mellem en pligttro massemorder og Dronningen af Auschwitz, som hun kaldes.

Undervejs opstår der menneskelige sprækker. En pige lægger æbler ud på jorden til fangerne. Mormor rejser. Hun kan ikke holde det ud og Rudolf kaster op på trappen efter et møde, hvor man planlægger deportation og udryddelse af ungarske jøder, navngivet efter ham selv: Operation Høss.
“Jeg ønsker ikke at punktere den beroligende idé at vi intet har tilfælles med nazisterne, at vi aldrig kunne være som dem, og at vi ikke kunne gøre, hvad de gjorde” har filmens britiske instruktør Jonathan Glazer sagt. “ Holocaust blev begået af monstrøse mennesker, men det blev ikke begået af monstre. Det blev begået af os.
Det er et mesterværk af historiske dimensioner, et monument over menneskeheden, som vi vil se igen for at forstå, hvad det vil sige at være menneske, når vi giver slip på det menneskelige.

Kilde: Claus Christensen Ekko.
Filmen vises torsdag d.12. december, 2024