Instruktør: Yorgos Lanthimos, spilletid 141 min,
(Irland, Storbritannien, USA, 2023)

Poor Things vandt fuldt fortjent Guldløven på Venedigfestivalen.

Bella Baxter er en kvinde med et spædbarns hjerne. Hun leger med sin mad, bevæger sig i haltende ryk som en marionetdukke og taler på et akavet sprog fuldt af selvopfundne vendinger. Men i takt med at hendes hjerne indhenter hendes krop, udlever hun en accelereret ungdom uden sociale eller sexuelle indskrænkelser. Uden helt at miste sin bramfrihed bliver hun en fritænker, en tøjlesløs kvinde – en feminist.

Bella er skabt af filmens Frankenstein, Dr. Godwin Baxter, som Bella slet og ret kalder “God”. God blev grufuldt vansiret af sin lægefar, der brugte sønnen som laboratorierotte og han er gået i farens fodspor. God, hvis hestevogn trækkes af en dampmaskine med et levende hestehoved, er den første af en række mænd, der gør krav på Bella.
Snart følger Gods flittige, fattige assistent, som vil besidde hende gennem ægteskab, og Duncan, Mark Ruffalos sjuft af en libertiner, der vil kontrollere hende med en blanding af rasende hoppen og følelsesmæssig afpresning.

Duncan stjæler hende på en dannelsesrejse gennem et både genkendeligt victoriansk og fantasifuldt fremmed Europa. I Lissabon glider steampunksporvogne over et bylandskab af barok og gotisk Belle Epoque og art deco’- arkitektur.
Et formidabelt kostumedesign, sælsom træblæsermusik, billedstart i sort- hvid, senere farver og fotografen Robbie Ryan, der ofte forvrider billederne med et særligt objektiv.

Det lyder måske nørdet, men Lanthimos bliver selv lidt af en gal videnskabsmand, når han forvirrer publikum, så vi falder dybere ind i filmens rundforvirrede verden- og opdager, at den i grunden ikke er så forskellig fra vores egen.
Fablen om en kvinde med et spædbarns hjerne- forrygende spillet af Emma Stone- er et vidunderligt, sprudlende og tankevækkende studie af, hvilke stakkels væsener vi mennesker egentlig er.

Kilde: Lee Marshall Ekko
Filmen vises torsdag d. 7. november, 2024