Instruktør: Lone Scherfig, spilletid 116 min,
(Frankrig, Spanien, Chile, 2023)

Pigen der fortalte film er en hjertevarmende film, der centrerer sig om en pige, der bruger filmens magi til at flygte fra sin hårde hverdag.
Hun (Maria) bor i en lille by i den tørre Atacama ørken i Chile med sin familie, som elsker biografens betagende verden, men da en arbejdsulykke gør faderen arbejdsløs, har familien derefter kun råd til en enkelt biografbillet ad gangen. Efter hendes brødre har fejlet, bliver det så Marias opgave at fortælle filmene for familien, og hun viser sig som en levende fortæller, der trækker hele byen til sine filmgenfortællinger.
”Man siger, at livet er gjort af det samme stof som drømme – jeg vil mene, at livet godt kan være gjort af det samme stof som film”, siger Maria, der skaber helt sin egen drømmefabrik – indtil tv’et kommer til byen, og fællesskabet om fortællingerne afløses af tomheden foran flimmeren.

Filmen er instrueret af Lone Scherfig, som er kendt for bl. A. Italiensk for begyndere, An Education og Their finest Hour. Scherfigs evne til at skabe dybe og følelsesladede fortællinger, er tydelige i denne film. Hendes baggrund i både skandinavisk og international filmproduktion giver hende en enestående evne til at skildre menneskelige relationer med en autentisk tilgang.

Filmen er visuelt imponerende med smuk cinematografi, der fremhæver kontrasterne mellem Marias rige indre liv og hverdagens barske realiteter.
Den foregår fra slutningen af 60’erne til begyndelsen af 70’erne og skildrer også de socialistiske strømninger, frem til Allende bliver præsident og 3 år senere bliver afsat ved et kup og dør.

Kilder: Politiken. Information
Filmen vises torsdag d. 13. marts, 2025