Instruktør: Kaouther Ben Hania, spilletid 107 min,
Tunesien, Frankrig, Saudi-Arabien, 2023)

I et interview hørte instruktøren Kaouther Ben Hania en kvinde, Olfa Hamrouni, fortælle om, at hun havde mistet to af sine fire døtre. Taget af ulven, sagde hun. I 2014 tilsluttede Olfas to ældste døtre sig Islamisk Stat. Hun fortalte sin historie i medierne og bad myndighederne om hjælp til at få døtrene hjem.

Kaouther Ben Hania blev både nysgerrig og forfærdet, men tanken om en ny dokumentarfilm var plantet i hende. Hun tog kontakt til Olfa, der først var modvillig. Hendes medieoptræden havde medført en masse online-had og offentlig udskamning. Hun ville ikke være med i en dokumentarfilm! Men syv år efter de to kvinders første kontakt fik filmen Fire døtre premiere i hovedkonkurrencen på filmfestivalen i Cannes. Den vandt prisen som bedste dokumentar og blev senere nomineret i to kategorier til årets Oscarshow.

I filmen spiller Olfa og de to yngste døtre, Tayssir og Eya, der stadig bor hjemme, sig selv. Når det bliver for svært for Olfa, overtages hendes rolle af skuespilleren Hind Sabri. De to ældste kan af gode grunde ikke spille med, så de spilles af skuespillerne Ichrak Matar og Nour Karoui. Alle manderoller spilles af skuespilleren Majd Mastoura. At mændene i filmen ligner hinanden, har en symbolsk pointe. Deres mangler som mennesker skal ses som systemiske ikke personlige. De ses som sølle patriarker med en slatten moral, der udtrykker sig i en blanding af bandeord og tomme floskler.

I den lille familie støder mange historier sammen i det Tunesien, hvor det arabiske forår begyndte. Niqabben bliver et symbol på selvundertrykkelsens oprør. De unge piger tager først ikke niqabben alvorligt. De betegner den på et tidspunkt som fashion – på linje med hullede jeans. Det sorte tilhyldede look bliver et symbol, hvor bordet fanger.

Olfa blev som ung, nygift kvinde banket på plads af sin mor og storesøster med spørgsmålet: “Vil du bringe skam over os?” Nu gentager hun spørgsmålet, mens hun banker løs på sine døtre med bælte, gasslange og kosteskaft.

Kilder: Kim Skotte og Nanna Frank Rasmussen. Politiken 25. april 2024.
Filmen vises torsdag d. 27. marts, 2025.