Instruktør: İlker Çatak, spilletid 98 min,
(Tyskland 2023).

Carla Nowak (Leonie Benesch fra Det hvide bånd, The Crown og Babylon Berlin) er nyudklækket lærer og underviser en 7. klasse i matematik og idræt.
I filmens første færd kan vi beundre hendes idealisme og pædagogiske gnist og kærlige, men sikre greb om klassen. Her er en sikkerhed, faglighed og kontrol, som jeg gætter på, at mange danske folkeskolelærere vil misunde.

Der stjæles penge på lærerværelset, når lærerne underviser. Mistanken falder naturligvis på eleverne, som må tømme deres lommer.
Det er ganske vist et overgreb på elevernes privatliv. Men har man god samvittighed, har man intet at skjule, forklarer den ordførende lærer.
Carla Nowak indvender, at det udsagn ikke gør visiteringerne mere lovlige, tværtimod. Drengen Ali må holde for som mistænkt, indtil hans forældre renser ham for mistanke.

På sine elevers vegne har Nowak det dårligt med mistænkeliggørelse og skjult racisme, og hun tager sagen i egen hånd.
Inden hun går til time, sætter Nowak kameraet i sin computer på optagelse foran en stol, hvorpå hun hænger sin jakke. Da hun vender tilbage, er hendes pung lettet for mange euro.
Kameraet viser en arm, der griber ned i lommen, og den trøje armen er iført afslører hermed gerningsmandens identitet.

Det er socialrealisme, så det batter, og selv om det handler om det tyske skolesystem, minder dette meget om det danske, og filmen viser med al ønskelig tydelighed, hvorfor moderne antidisciplinær pædagogik får al undervisning til at stå i stampe, selv om der nok skal være dem, der vil påstå det modsatte.
Det udvikler sig til et kæmpe drama på skolen imellem lærer, forældre og børn.
Filmen har modtaget flere Oscar nomineringer.

Kilde: Ekko, 2023.
Filmen vises torsdag d. 27. februar, 2025