GreenKnight-D33-0058.DNG

Instruktør: David Lowery. Spilletid 130 min (Canada, Irland, England, USA, 2021)

Myter og legender får blændende visuelt liv i eventyr om Arthurs riddere ved det runde bord, hvor en outsider er centrum for årets fantasyfilm.
Middelalderen er en myte. Kristendommen gjorde ikke plads til andre guder, så det er en speciel verden for heltemodige riddere, der minder om mytologiske figurer som Thor eller Herkules. Det er således ved Kong Arthurs runde bord, at den unge Gawain (Dev Patel) en julemorgen bliver ført op til tronen og bedt om at fortælle en historie fra sit liv. Men han har aldrig udrettet noget, der er værd at fortælle de levende legender. I næste øjeblik braser en overnaturlig ridder i fuld rustning ind med en udfordring. En af de modige mænd må dyste med ham i en kamp, som året efter skal gentages i ridderens egen sal. Gawain melder sig og hugger hovedet af ridderen. Kort efter samler fyren sit hoved op, lægger sin kæmpemæssige økse og siger: “Vi ses om et år”. Dermed er Gawains skæbne blevet udstukket for ham, og et år senere tager han efter opfordringer på et begivenhedsrigt eventyr, der er visuelt blændende. Som altid i den slags historier er det rejsen og ikke målet, der er det vigtige.
Hvis myten om Kong Arthur og sværdet i stenen er historien om mennesket, der lever op til sin legende, er The Green Knight det modsatte. Mennesket, der gang på gang fejler, bliver ved med at forsøge uden at forstå hvorfor. Som en myte stikker The Green Knight i alle mulige retninger. Hvis Gawain render ind i en mystisk mand i begyndelsen af filmen, vender han ikke nødvendigvis tilbage i slutningen. Derfor er det umuligt at regne filmen ud- end ikke ved slutningen.
Det er slet og ret årets fantasyfilm.

Kilde: Marcus Uhre , Ekko

Filmen vises torsdag d.30. marts, 2023