Filmklubben Thy Velkommen til Filmklubben Thy's hjemmeside

Filmklubben Thy
PATERSON // 22. feb

Instruktør: Jim Jarmusch
Spilletid 118 min.
(USA, 2016)

Jim Jarmusch kan et eller andet med stille eksistenser. I sin seneste film, Paterson, der handler om poesi og parforhold, tager han os med til en lille by, titlens Paterson, i New Jersey, hvor buschaufføren Paterson (Adam Driver) – ja, det hedder han også – bor sammen med sin kone, den kreativt anlagte Laura (Golshifteh Farahani). De har en hund, Marvin, som Paterson indimellem har sit hyr med, men ellers lever de et umådeligt enkelt, rutinepræget og ritualiseret liv: Han står tidligt op, kører byen rundt i sin bus og skriver digte om alting og ingenting i sine pauser, mens hun er derhjemme og dyrker sin passion for cup cakes og sort-hvide mønstre malet på snart sagt alt i deres lille hus.
Det antydes, at Paterson har været soldat, og selv om det ikke er noget, han snakker om, fornemmer man, at det på en eller anden måde har mærket ham, og at det er derfor, at han nyder det stille liv med Laura.
De to elsker hinanden højt, og hvor hun prøver at pleje hans poetiske åre, giver han hende mulighed for at udfolde sig kreativt, hvad angår både maleri og guitarspil – hun har både en drøm om at blive rig på at sælge cup cakes og som countrystjerne. Han lever i høj grad inden i sig selv, hun er mere udadvendt, og de passer godt til hinanden.
Det er meget smukt og følsomt skildret og krydres fint med den finurlige, underspillede humor, der er en af Jarmusches helt særlige kendetegn, og som ikke mindst sættes i relief af en skuespiller som Adam Driver. Det er en af den slags film, hvor man sidder tilbage med en rar fornemmelse i kroppen, da den slutter, og samtidig en følelse af at have været vidne til noget stort.

Kilde: Christian Monggaard, Information
Filmen forevises torsdag d. 22. februar, kl. 16.15 & 18.30

Der er lukket for kommentarer.