Filmklubben Thy Velkommen til Filmklubben Thy's hjemmeside

Filmklubben Thy
HELL OR HIGH WATER // 8. mar

Instruktør: David Mackencie.
Spilletid 102 min.
(USA, 2016)

Her er et nyt bud på westerngenrens rolle i vore dage. Hell or High Water er kalkeret over westerngenrens klichéer, men alt er ført op til vor tid for at nyfortolke det billede på USA’s historie, westerngenren altid har været.
’Først var indianerne her, så kom de hvide nybyggere og tog det – nu ejer bankerne det hele’, som en af figurerne i Hell or High Water formulerer det. Ud fra den sætning flytter Hell or High Water rundt på westerngenrens gamle sprog. Vi har to klassiske outlaws, to brødre, to unge fyre, der i gamle dage havde været kodrivere eller måske medlemmer af en bande.
Deres mor er lige død, den ene bror er lige kommet ud af fængslet, og den anden har en plan, der skal sikre at deres barndomshjem ikke havner i hænderne på deres bank. De har ganske kort tid til at finde de penge, banken vil have, inden huset bliver sat på tvangsauktion. Og de penge finder de to brødre ved at røve små filialer af selvsamme bank.
Og som i en god klassisk western er det spørgsmålet om moral og motivation, der skaber drivkraften. Er skurkene virkelig skurke? Den ene af brødrene, Tanner, spillet af Ben Foster, er bare vred på et samfund, der aldrig gav ham en chance. Han kan lide at røve bankerne. Hans lillebror Toby, spillet af Chris Pine, er til gengæld en elendig bankrøver. Han vil rejse penge til at sikre sine to drenge en fremtid, så de ikke bliver slugt af den sociale arv.
Alt sidder i det hele taget lige i skabet i Hell or High Water, fra Ben Foster, Chris Pine, Jeff Bridges og Gil Birmingham i de fire hovedroller over Warren Ellis og Nick Caves skæbnesvangre musik til de uforglemmelige små karakterer. Vi får et uforglemmeligt klart billede på et moderne USA i stor krise.

Kilde: Per Juul Carlsen, Filmland
Filmen forevises torsdag d. 8. marts, kl. 16.15 & 18.30

Der er lukket for kommentarer.