Filmklubben Thy Velkommen til Filmklubben Thy's hjemmeside

Filmklubben Thy
RED ARMY // 10. mar

Ost for ParadisInstruktør: Gabe Polsky. Spilletid 76 min. (USA, Rusland, 2014)

Filmen forevises torsdag d. 10. marts, kl. 16.15 & 18.30

Gabe Polskys drømmehug af en dokumentar løfter sin hyldest til historiens bedste ishockeyhold til en gribende og morsom beretning om Sovjetunionens storhed og fald.
Fetisov, Larionov, Makarov, Kasatonov, Krutov, den frygtede 5 kæde, gjorde ishockey til en ballet og forenede kreativitet, intuition, sammenspil og effektivitet til noget, der måske kan betegnes som det største sportshold i verdenshistorien.

Hovedpersonen ” Slava” Fetisov, der modstræbende indvilger i at give et interview, folder sin personlige historie ud med lige dele bryskhed og lune.
Gabe Polsky, der er født og opvokset i USA med russiske immigrantforældre hiver os simpelthen ind bag jerntæppet og åbner en ellers fuldstændig lukket verden. Han væver elegant historien om Fetisov og den Røde Hær sammen med Sovjetunionens historie og den kolde krig. Lige på det tidspunkt invaderer USSR Afghanistan, og de to lande møder hinanden ved finalen i OL i 1980.

Red Army har alt, hvad en stor dokumentarfilm skal have: En gribende historie, der afspejler en større historie: En hel nations skæbne. Den er fortalt med humor, stærke aktuelle interviews og et vidunderligt righoldigt arkivmateriale, der siger meget mere end ord.

Trumfkortet i filmen er dog, at det ikke er en undertrykkende ideologi, der skaber verdens bedste ishockey. Det var et enkelt individ – ved navn Anatoli Tarasov, der arbejdede som ungdoms- og landstræner og som hentede inspiration fra såvel skakkens strategiske kvaliteter som Bolsjoj – ballettens verden.

Filmen balancerer mellem at hylde ishockeyholdet og forholde sig kritisk til regimet. Kommunismen var en katastrofe, men på isen med den sublime superfemmer gik individet og kollektivet op i en højere enhed.
Forsvarsspilleren Fetisov blev for øvrigt senere udnævnt til sportsminister for Putin og er stadigvæk politiker. Joh, Red Army trækker skam finurlige tråde til et nutidigt Rusland.

Kilde: Claus Christensen Ekko.

Der er lukket for kommentarer.