Filmklubben Thy Velkommen til Filmklubben Thy's hjemmeside

Filmklubben Thy
Nebraska // 4. dec

7NebraskaInstruktør: Alexander Payne. Spilletid 115 min. (USA, 2013)

Filmen forevises torsdag d. 4. december, kl. 16.15 & 18.30

Fem mere end velfortjente oscarnomineringer – er måske det mest overfladiske af mange gode argumenter for at gå ind og se ’Nebraska’, en på utallige måder enestående film, rørende og oprørende:

Med kun en guitar og en violin som underlægning åbner den rolige, sort-hvide billedfortælling på en highway uden for byen Billings i Montana og udvikler sig ikke blot til en usædvanlig roadmovie gennem Midtvesten, men til et epos om forholdet mellem alderdom og selvrespekt, mellem slægtskab og bjergsomhed, mellem far og søn, mellem mand og kone.

Og mellem illusionsindustriens hurtige profitspekulation i vores længsler og det enkelte menneskes ene, korte, møjsommelige liv. Alt sammen sat på spidsen med en af vores mest udbredte og irrationelle forestillinger: drømmen om den store gevinst, uden omkostninger.

Drømmeren her hedder Woody Grant. En lidt fordrukken og forsømt gammel mand, tidligere automekaniker. Han har fået brev om, at han har vundet 1 million – forudsat at hans nummer bliver udtrukket, som der ganske vist står med meget småt. Verdens ældste industrielle bondefangertrick, som hans sønner siger.
Men Woody holder på sit: Han har vundet, og han vil hente gevinsten hos den bladudgiver i Nebraska, som har sendt ham »beviset«.

Men der er 1.200 km derned fra Montana, og hans gamle pickup kan ikke køre. Heldigvis, for det kan han heller ikke. Hans voksne søn David, selv en veg mand uden den store selvtillid eller handlekraft, ender alligevel med at føje den stædige gamle rad – måske også for omsider at komme lidt nærmere på den mand, der havde ryggen til i det meste af sønnens barndom?

Kilde: Søren Vinterberg, PolitikenDer er lukket for kommentarer.