12Heste_mændInstruktør: Benedikt Erlingsson. Spilletid 81 min. (Island, 2013)
Filmen forevises torsdag d. 19. marts kl. 16.15 & 18.30

Filmklubben Thy har i sin levetid vist flere islandske spillefilm, der altid har været originale og meget anderledes historier med stor dramatisk og visuel kraft. Således også i denne film, der samtidig fremhæves for sin humor.

En række barokke episoder udspiller sig mellem mænd og heste på Island. Kolbeinn og Solveig elsker hinanden, men efter en middag går det skævt, da Solveigs lystne hingst bedækker Kolbeinns smukke, hvide hoppe, mens Kolbeinn stadig sidder på den.

Nikolaj Mangurten Rubin skriver i Ekko, at det er en film om heste og deres mennesker eller omvendt. Vi befinder os i nogle smukke, golde og forblæste landskaber befolket af mærkelige bønder, ensomme kvinder, drikfældige gamlinge og friske ride-turister. .. Filmen er sammensat af korte historier, som fortælles i ganske få, enkle scener næsten uden ord. Urkomiske, højdramatiske nedslag i eksistensen i denne udørk, hvor begær, raseri, jalousi og misundelse ligger og bobler lige under overfladen. Han konkluderer: ”Her er overraskelser, humor og friskhed i udtrykket, og filmens beskedne spilletid gør, at anderledesheden aldrig bliver trættende.”

Søren Vinterberg fremhæver den meget smukke fotografering, giver den fem hjerter i Politiken og slutter sin anmeldelse: ”Ligesom resten af den charmerende film er de nede på jorden i vores egen nåhøjde, dér hvor selv det tragiske kan udløse guddommelig latter over al den dårskab, drifterne afstedkommer.”

Niels Roe i CinemaZone: ”En skæppeskøn blanding af klukkende komik og rørende tragik med stor eksistentiel klangbund.”