Instruktør: Joachim Trier. Spilletid 95 min.

(Norge, 2011)

 

 

Oslo, 31. august er Joachim Triers anden film, den svære toer efter den succesfulde debut Reprise. Hovedpersonen i Oslo 31. august, Anders Danielsen Lie, medvirkede også i Reprise men er nu blevet over 30 år.

Filmen følger Anders i et døgn, der begynder den 30. august om aftenen, hvor han forsøger at begå selvmord i Oslofjorden. Anders er med i hver eneste scene til filmens slutning om aftenen den 31 august.

Anders er tidligere narkoman, der er indlagt til afvænning. Selvmordsforsøget foregår på hans første aften med udgang. Da det mislykkes, vender han tilbage til institutionen. Næste dag tager han igen til Oslo, officielt til en jobsamtale som led i afvænningsprogrammet, men han vælger i stedet at tage kontakt til sin intellektuelle bedsteven, sin søster, forældrene og gamle venner fra byens natteliv. Under det hele løber hans overvejelser, om han overhovedet kan og bør fortsætte.

Historien er dog ikke kun trist, den rummer en betydelig mængde charme og underfundighed, selv når Anders´ sortsyn og selvhad er mest tydeligt. Det bliver også en historie om, hvordan vi mennesker i det hele taget befinder os sammen med andre og i forskellige omgivelser. Steder og miljøer i Oslo synes nærmest at spille lige så meget med som skuespillerne. Joachim Trier viser igen og igen med små uforudsigelige finesser, hvor stor afstand der kan være – eller ikke være – mellem mennesker.

 

Kilder: Sophie Engberg Sonne, Politiken og Filmland, DR