Instruktør: Wim Wenders, Spilletid 123 min.
(Japan, Tyskland, 2023)

I 2022 blev den tyske instruktør, Wim Wenders, inviteret til Japan for at filme toiletter. 17 nye unikke toiletter, opført for at ændre vores opfattelse af offentlige toiletter. Wenders har lavet flere film om arkitektur, så det var ikke sært, at designerne foreslog ham at lave en dokumentarfilm om toiletterne. Wenders takkede nej, men hvis han stadig måtte få de 16 optagedage og det allerede beregnede budget, tilbød han at lave en fiktionsfilm. Et år senere var Perfect Days med i hovedkonkurrencen om Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes, 2023. Siden blev filmen nomineret til en Oscar for bedste internationale film.

Hovedpersonen i Perfect Days er Hirayama, der gør rent på offentlige toiletter i Tokyo. Vi ser ham stå op, mens det endnu er halvmørkt. Han børster tænder og vander sine små planter, inden han sætter sig ud i sin lille bil. Mens han kører fra sted til sted, hører han gamle kassettebånd med Lou Reed, The Animals, The Kinks, Patty Smith og Van Morrison. Hvorfor det er hans musikvalg, bliver ikke forklaret, måske er det hans ungdoms musik. At numrene også er Wim Wenders favoritter, kan være forklaring nok.

Hirayamas lavstatus gør ham næsten usynlig for travle voksne, der haster ind for at nå toilettet i tide. Men børnene ser ham og føler hans særlige ro. Hirayama spilles med stilfærdigt trylleri af Koji Yakusho, der vandt den mandlige skuespillerpris i Cannes. Den næsten ordløse rengøringsmand får Yakusho med små midler og næsten chaplinske gebærder fremstillet som et dybt bevægende menneske.

Perfect Days kan ses som en hyldest til japansk films store realist, Yasujiro Ozu (1903-63). Wenders kærlighed til Ozu er ikke ny. I 1985 tog han til Japan og lavede “Tokyo-ga” som en hyldest til sit forbillede. At Wenders i en alder af 78 år har taget sin gamle kærlighed til Ozu op igen og fået noget så smukt ud af det, er en filmisk forløsning af de store.

Filmen vises torsdag d. 10. oktober, 2024
Kilder: Kristoffer Hegnsvad. Politiken 7.4.2024. Kim Skotte. Politiken 27.3.2024.