Instruktør: Emmanuel Carrère, spilletid 106 min,
(Frankrig, 2021)

Juliette Binoche spiller forfatteren Marianne Winckler, som går undercover som arbejdsløs med det formål at kunne skrive en roman om de umenneskelige forhold Frankrigs underklasse lever og arbejder under.

Hun henvises til at gøre rent på Englandsbåden fra Caen. Ligesom socialrealismens grand old man, Ken Loach, har instruktøren Emmanuel Carrère valgt amatørskuespillere til rollerne som Mariannes kolleger i den barske rengøringsbranche, hvilket er med til at give filmen autenticitet og et skær af dokumentarisme.

Marianne knytter tætte bånd til sine nye kolleger i et miljø, hvor solidaritet og hjælpsomhed er både en selvfølge og en nødvendighed, og hvor hun bliver en del af et varmt kvindefællesskab. Tættest kommer Marianne på Chrystèle, der er enlig mor til tre drenge. I modsætning til Chrystèle og de andre rengøringsarbejdere er Marianne jo imidlertid kun på besøg i underklassen og naturligvis hele tiden bevidst om sin rolle som ”spion”, der kan og vil vende tilbage til sit trygge liv i den kreative klasse, når hun har suget inspiration nok til at kunne skrive den roman, der er hendes drivkraft.

Det er et af filmens omdrejningspunkter, hvordan Mariannes nye venner vil reagere, når sandheden om hendes identitet kommer frem, og det viser sig, at fra hendes side er venskaberne baseret på en løgn. Der er ingen tvivl om filmens sociale engagement og indignation på rengøringsarbejdernes vegne, men det er Marianne, der er hovedpersonen, og filmens historie fortælles fra hendes synsvinkel. Filmen er baseret på journalisten Florence Aubenas dokumentarroman Le Quai de Quistreham.

Kilde: Ekko, 2022
Filmen vises torsdag d. 23. januar, 2025