Instruktør: Paul Thomas Anderson. Spilletid 133 min. (USA, 2021)

Paul Thomas Anderson plejer at lave film der skurrer. Men Licorice Pizza er helt igennem blid og indbydende. Handlingen udspiller sig i 1973 og foregår i Californien. Her bor femtenårige Gary Valentine (Cooper Hoffman), nabolagets unge impressario og idemand. Filmen er båret af hans ukuelige livsbegejstring og hvalpede entusiasme- især for den unge kvinde Alana, som han møder, da hun assisterer skolefotografen. Hun er 25. En retningsløs ung kvinde, følelsesmæssigt låst i årene efter High School, hvor hendes liv tabte tråden. Gary falder for hende med det samme.
Paul Thomas Anderson vil ikke blot fortælle om livets første omtumlede hovedspring ud i kærligheden. Licorice Pizza er nøje designet til, at publikum skal føle det på egen krop. Filmen skal ikke ses udefra, farvet af en nutidig forståelse, men gennem Gary og Alanas kejtede, sprudlende øjne. Licorice Pizza er åndelig beslægtet med American Grafitti, der også emmer af teenageårenes kaos af liderlighed og barnlig livsglæde. Filmen har navn efter en kæde af pladeforretninger i Californien, der står for et helt særligt vibe: frihed og grænseløst potentiale, nylonmode og rockmusik. Det sidste er centralt.
John Greenwoods underlægningsmusik træder i baggrunden, mens The Doors og McCartney perfekt medfortæller den springende historie, hvor publikum følger Garys skiftende ambitioner. Vi møder ham som skuespiller med et bijob i et pr-bureau. Senere begynder han at sælge vandsenge, inden han sent i filmen åbner en pinnball-bar.
Kendte skuespillere dukker op. Utæmmelig Bradley Cooper og Sean Penn og Tom Waits er med i et løssluppent optrin på en lokal bar.
Det er Paul Thomas Andersons morsomste film til dato.
Licorice Pizza er en blændende film. Nærbillederne gnistrer af rastløs, hormonbrusende nærvær og filmens tidsbillede er skabt med stor detaljerigdom. Et lækkert ungdomsdrama, der er uforknyt nostalgisk.

Kilde: Wendy Ide, Ekko

Filmen vises torsdag d. 16. februar, 2023