Instruktør: Armando Iannucci. Spilletid 119 minutter (England, USA, 2019)

David Copperfield er hovedpersonen i Charles Dickens’ populære roman fra 1850 og handler om Davids mange omvæltninger i livet. Han finder sin rette plads i tilværelsen, gifter sig med barndomsveninden Agnes og slår sig til ro som forfatter – men altså først efter et dramatisk omskifteligt liv.

David Copperfield” var Dickens’ ”yndlingsbarn”, måske fordi romanen indeholder så mange selvbiografiske træk (herunder fabriksarbejde som 12-årig mens faderen sad i gældsfængsel).

Og hvordan får man så en komedie ud af en roman om forarmelse i Victoriatidens klasseopdelte England? Man hyrer den skotske instruktør og politiske satiriker Armando Iannucci (faderen er italiener). Han var også på filmklubbens program i 2018 med Stalins død. Ifølge Joachim Grundahl (Politiken) mestrer Iannucci evnen til at fortælle menneskelige tragedier som fjollede komedier uden at miste alvoren af syne.

 En anden Politiken-journalist, Michael Bo, konstaterer, at der går flere minutter af filmen, før man rigtig lægger mærke til, at den ”er så boblende fuld af alle tænkelige etniciteter, også inden for samme familie”. I Dickens’ bog er titelrollen hvid. Så hvid, så hvid. I en af filmens første scener ser vi ham som en lille brun nyfødt, og som voksen spilles han af indisk-britiske Dev Patel. Michael Bo har interviewet instruktøren, der konstaterer, at de jo gør det på scenen og ”De blander etniciteterne, i skuespil, i opera, og ballet. Uden at det bliver sat til at betyde noget som helst, andet end at den her performer er i stand til at udtrykke dette eller hint, som er centralt i forhold til karakteren”.

Dev Patel var helt afgørende for, at Iannucci ville lave sin Copperfield. Uden ham ingen film, insisterer han. Patel er kendt fra film som Slumdog Millionaire og The Best Exotic Marigold Hotel. ”Når jeg tænker på Dev, så er det på hans karisma og sårbarhed, hans humor og hans styrke, hans sans for drama og fysisk komedie. Og romantik! Fra jeg så Dev Patel første gang, har jeg fantaseret om ham som David Copperfield, han er selve essensen af den figur.

Filmen vises torsdag d.24. marts, kl. 16.15 og 18.30