Instruktør: Nadine Labaki. Spilletid: 121 min. (Libanon, USA, 2018)

Journalisten Michael Bo skriver i Ekko, at tit synes jeg ikke, nogen fortjener at tage fra Cannes med en guldpalme i håndbagagen. ”Men i 2018 var der en hel håndfuld oplagte vinderfilm – mest indlysende den libanesiske Kapernaum, som jeg i lange passager så gennem et regulært tårebad… I langt størstedelen af filmen følger vi drengen, der flygter hjemmefra som reaktion på, at lillesøsteren tvangsbortgiftes for en slik. Han møder en illegal etiopisk flygtning, en ung rengøringskvinde med en baby skjult for myndighederne og hele verden i det lille blikskur, der er deres hjem. Zain flytter ind og passer lille Yonas, mens moren er på job, men en dag vender hun ikke tilbage, og de to børn må klare sig selv… Kapernaum er akkurat så fortjenstfuld, som jeg husker fra Cannes. Den er et mirakel af en fortælling fra sin instruktør. Nadine Labaki, en af Libanons mest populære skuespillere med fine afstikkere til Europa”.
Filmkritikeren Kim Skotte i Politiken er lige så begejstret og giver den seks hjerter: ”Men det, der giver denne enormt virkningsfulde dokumentariske tilgang det afgørende løft, er paradoksalt nok er par drys eventyrlighed… Historien om Zains oplevelser, da han løber hjemmefra og først får ansvaret for den lille flygtningedreng Yonas og senere i vrede stikker en mand ned med en køkkenkniv, er på mange måder ren Oliver Twist. En køn lille fattigfyr må blive snarrådig, hvis han skal overleve i storbyens jungle, hvor voksenlivets rovdyr lurer allevegne.
I Kapernaum oplever man en filmskaber vokse forbløffende langt ud over de evner, hun tidligere har vist. Det sker på grund af stoffet og tilgangen og ikke mindst den uforglemmelige præstation, hun lokker ud af Zain, der holder tilskueren fastkoblet til lærredet samtlige minutter.”
Uffe Stormgaard i CinemaZone fastslår: ”En øjenåbner, et sandhedsvidne om verdens ulighed. En film, der i uhyggelig grad skal minde os om svigt overfor de millioner af jordens befolkning, der lever i rystende fattigdom.”

Filmen vises torsdag d.24. oktober, kl. 16.15 og 18.30