Instruktør: Christian Mungiu.
Spilletid 128 min.
(Rumænien, Frankrig, Belgien 2016)

Den rumænske filminstruktør Christian Mungiu fik sit internationale gennembrud, da hans realistiske film om abort, 4 måneder, 3 uger og 2 dage vandt Guldpalmen ved Cannes-festivalen i 2007. Også Prøven vandt i Cannes, da Mungiu blev hædret som bedste instruktør i 2017.

Forfatteren Bo hr. Hansen anmelder filmen i Ekko nr. 75, hvor han giver den 5 stjerner. Han har ikke svært ved at genkende sig selv i skildringen af Romeo, der i sin tilsyneladende godhed handler forståeligt, men dumt og overilet. Men det er sikkert ikke kun filmanmelderen, der bliver portrætteret. Måske er fortællingen universel, samtidig med at den tager udgangspunkt i noget lokalt, nemlig korruptionen i det rumænske samfund.

Romeo er kirurg og har knoklet i årevis på et hospital i Cluj, Rumæniens næststørste by. Forholdet til hustruen hænger i laser, men de nærer en stor kærlighed til datteren Eliza, som klarer sig så godt i gymnasiet, at hun året efter kan starte på et fint universitet i England. Hvis hun altså får gode karakterer til eksamen. Så sker der det, at Eliza bliver overfaldet. Hun undgår at blive voldtaget, men er i chok og har brækket armen. Det vil blive svært at gennemføre eksamen, med mindre hun får hjælp. Romeo falder i snak med en politimand, der kender viceborgmesteren Bulai, som har brug for en ny lever. Men hvis nu Bulai kan blive rykket opad på ventelisten til transplantation, så kender han chefen for eksamenskomitéen, der skylder ham en tjeneste. Det ene skridt fører til det næste, og Romeo bliver udsat for forhør, da anklagemyndigheden har aflyttet viceborgmesterens telefon.

Anmelderen konkluderer: ”Det skræmmende ligger og dirrer gennem filmen. Hvad er det med de stenkast mod Romeos rude og bil? Hvem holder øje med ham, og hvornår? Er det hans dårlige samvittighed, der materialiserer sig, eller er det blot en beskrivelse af vilkårene i det postkommunistiske, traumatiserede samfund? …”

Filmen vises torsdag d. 11. okt. kl. 16.15 og 18.30