Instruktør: John Carroll Lynch.
Spilletid 89 min.
(USA, 2018)

Hovedpersonen er western-veteranen Harry Dean Stanton, der medvirkede i en stribe TV- serier før han i 1970 begyndte som karakterskuespiller. Mange vil huske ham fra Paris – Texas (1984), Scorseses The Last Temptation of Christ (1988) og centrale roller i David Lynch’s film, især Twin Peaks– (David Lynch er for øvrigt en strålende biperson som den lapsede stamgæst Howard, hvis skildpadde til hans store fortvivlelse er gået hjemmefra). Nu får vi så muligheden for at se Stanton i hans sidste rolle som karismatisk ”ensom ulv” ved navn Lucky.

Lucky bor i udkanten af en lille flække i Arizona. Han har aldrig været gift og er generelt ikke afhængig af andres meninger – eller deres selskab. Han opsøger det dog alligevel gennem sine faste vaner: Den samme yoga-øvelse hver morgen, samme spisested hver dag, samme bar hver aften. Men han ved, at hans rutiner nærmer sig slutningen, selv om hans læge fortæller, at han som 90-årig storryger er i fin form – når han nu har overlevet røgen i så mange år, kan han lige så godt fortsætte.
Cigaretrygningen bliver en slags emblem på Harry Dean’s nærværende, vildt intense skrøbelighed. Han ryger hver cigaret som om den kunne være hans sidste – han døde da også 91 år gammel kort efter filmens USA-premiere.

Det er umuligt ikke at se Lucky som en gestaltning af skuespilleren Harry Dean Stantons personlighed (skuespillerens fjæs holdes som regel lige foran kameraet) – og altså et ganske markant eksempel på filmisk autobiografi. Filmen er instruktørdebut for John Carroll Lynch – ”og man mærker hele vejen igennem hans professionelle forelskelse i, betagelse af og simpelt hen undren over, hvordan Harry Dean Stanton dog gør det. Hvordan han minimalistisk antispiller sig frem til maksimal følelses- og udtryksfuldhed”, som Lars Bukdahl skriver i ekko.

Kilder: Cinemazone og ekko

Filmen vises torsdag d.22. november, kl. 16.15 og 18.30