Instruktør: Raoul Peck.
Spilletid 93 min.
(Frankrig, USA, 2016)

Med bøger som Go Tell It on the Mountain og Giovanni’s Room skrev James Baldwin sig direkte ind i hjertet af den afroamerikanske litteratur. Han debuterede i 1953, og i 1957 vendte han hjem fra Paris for at deltage aktivt i racekampen. Det er den kamp og de år, der er emnet for den haitianske instruktør Raoul Pecks intense, stofmættede og forstemmende aktuelle portræt af James Baldwin.
Eller ”portræt” er måske misvisende, idet filmen rettelig er baseret på et ufærdigt manuskript af Baldwin selv fra 1979, hvor han satte sig for at fortælle historien om racisme i efterkrigstidens USA set gennem sine personlige relationer til tre ikoniske skikkelser: Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King – alle brutalt myrdet i årene 1963-68.

Filmens rygrad er passager fra Baldwins manuskript (oplæst af Samuel L. Jackson). Men dens emotionelle kraft ligger i forfatterens ansigt og stemme, og rundt om dette grundstof er så monteret et rent overflødighedshorn af arkivmateriale, der er anvendt med kreativ frihed. Det vrimler med klip fra Hollywood –film, tv-udsendelser, reklamer og musik. Alt sammen eksempler på fremstillingen af sorte i det offentlige rum.

Den røde tråd i alt dette er portrættet af USA som et samfund baseret på vold. Og den voldelige understrøm, der gør racismen til et ekstra uhyggeligt fænomen, personificeres gennem tre nøgleafsnit af I am not your Negro, hvor Baldwin genkalder sig omstændighederne omkring mordene på henholdsvis Evers, Malcolm X og King. Han ytrer sig, fordi han er nødt til det for at overleve som menneske. Men det er hårde ord, der kommer fra hans mund.

Historien om de sorte i Amerika er historien om Amerika. Og det er ikke en køn historie.
Ikke desto mindre er det en historie, som MÅ fortælles, og det har Raoul Peck nu gjort på fornem vis. Det er ikke en sjov historie, men det er en blændende god film.

Kilde: Lars Movin, Ekko

Filmen vises torsdag d.24. januar, kl. 16.15 og 18.30