Filmklubben Thy Velkommen til Filmklubben Thy's hjemmeside

Filmklubben Thy
KONGENS VALG // 23. nov

Instruktør: Erik Poppe
Spilletid 137 min
(Danmark, Norge 2016)

Kongens valg handler om tre dramatiske dage i april 1940, hvor den norske konge får et ultimatum af den tyske militærmagt: Overgiv dig eller dø. Med tyske fly og soldater i hælene bliver den kongelige familie nødt til at flygte. De beslutter sig for at splitte op uden at vide, om de nogensinde vil se hinanden igen. Prinsesse Martha rejser med børn til Sverige, mens Kong Haakon og Kronprins Olav bliver i Norge for at fortsætte kampen. Efter tre dages desperat flugt træffer Kong Haakon sin endelige afgørelse. Han nægter at kapitulere, selvom det kan koste både ham selv, hans familie og mange uskyldige nordmænd livet.
Jesper Christensen spiller hovedrollen som Kong Haakon. Johan Söderquist har komponeret det enestående soundtrack. Filmens norske titel er Kongens nei, der er mere præcis end den danske. Det er nemlig regeringen, der træffer det endelige valg om kapitulation eller modstand. Men det er
kongens nej, der udløser regeringens valg.
Men som helhed gøres de tilstræbt autentiske begivenheder menneskeligt nærværende, ikke mindst af Anders Baasmo Christiansen som en dynamisk kronprins Olav og Karl Markovics som den krigshadende tyske gesandt, der virkelig ligner, hvad han er: en sammenpresset lus mellem to negle.
Som filmens centrum er Jesper Christensen imponerende. Hver en tanke, hver en overvejelse siver ud i billederne, som blod i den hvide norske sne. Og så skidt være med, at manden er dansker.
Kongens valg er først og fremmest en velfungerende film om en krig, beskrevet ud fra ét menneske – og sjældent har et menneske båret en krig så eftertænksomt som Kong Håkon den 7. alias Jesper Christensen.

Kilde: Per Juel Carlsen (filmland)
Filmen forevises torsdag d. 23. november, kl. 16.15 & 18.30

Der er lukket for kommentarer.