Filmklubben Thy Velkommen til Filmklubben Thy's hjemmeside

Filmklubben Thy
CROSSWIND – HVOR VINDENE MØDES // 29. sep

Crosswind_2Instruktør:
Martti Helde
Spilletid 87 min.
(Estland, 2014)

Fortælleren er kvinden Erna, som i 1941 sendes i sibirisk arbejdslejr i 13 år sammen med sin datter. Filmen bygger på de autentiske breve, som hun sender til manden, der er i en fangelejr. Det føles ofte, som om filmens sort/hvide billeder har været vedlagt i kuverterne og nu genfremkaldes med en ekstra dimension.
”Det er et genialt greb”, mener anmelderen i Ekko, Rasmus Brendstrup. ”Nu kan man ikke andet end at stirre. For det er lykkedes at gennemlyse det umenneskelige med en overvældende æstetisk kraft… På den måde bliver billedet på én gang dokumentation af noget historisk væsentligt og forlenet med en æstetisk perfektion, der nærmest kan virke provokerende. Provokerende fordi der selvsagt intet smukt er ved Stalins deportation af hundredtusinder af sagesløse mennesker fra Baltikums oprindelige befolkning. Det er en etnisk udrensning, vi sjældent hører om.”
”I filmens midterste time ophører al bevægelse – bortset fra kameraets glidende flugt. Verden fastfryses i mange sekunder, nogle gange minutter, mens omfavnelser, fortrukne ansigter, hævede geværløb eller tyverier studeres fra forskellige vinkler og ofte ganske tæt på. Det er som at rejse gennem fotografier i 3D.”
Søren Vinterberg i Politiken roser også filmen og hæfter sig ved det æstetiske greb: ”En autentisk dagbog er basis for et unikt filmsprog, der bogstaveligt mimer ufriheden. Alt er fastfrosne tableauer, selv de dramatiske situationer, helt stillestående. Fanger og vogtere er levende, birkens løv bevæger sig, en kjole flagrer i vinden. Men kun kameraet kan bevæge sig.”
I bladet Soundvenue skriver Anna Jørgensen: ”Crosswind er først og fremmest et mindesmærke over en grum tid i Estland, men historien om uskyldige mennesker, der tvinges til at forlade deres hjem, liv og hverdag, er også aktuel i dag. Og sætter man pris på filmiske eksperimenter og smukke billeder, bliver man ikke skuffet.”

Filmen forevises torsdag d. 29. september, kl. 16.15 & 18.30

<

Der er lukket for kommentarer.