David Thewlis voices Michael Stone and Jennifer Jason Leigh voices Lisa Hesselman in the animated stop-motion film, ANOMALISA, by Paramount Pictures

Instruktør:
Charlie Kaufman
Spilletid 90 min.
(USA, 2015)

Charlie Kaufman har som amerikansk manuskriptforfatter af originale, lidt skæve historier som f.eks. Being John Malkovich og Evigt solskin i et pletfrit sind, fået et stort navn. På denne film er han også instruktør i samarbejde med dukkeanimatoren Duke Johnson. Dette er nemlig en melankolsk animationsfilm for voksne. Genren kaldes stop-motion, idet dukkerne flyttes et billede ad gangen (frame by frame) uden digitale hjælpemidler.
Hovedpersonen hedder Michael Stone. Han har skrevet en bestseller om kundeservice og skal holde endnu et foredrag om den i Cincinnati, Ohio. Stone er i midtvejskrise og er træt af sig selv og sin omverden. Men på hotellet møder han den stilfærdige telefonsælger Lisa, som han oplever som ægte og levende.
Kan man være lige så engageret i Michael Stones eksistentielle krise, som man ville have været, hvis rollerne var spillet af mennesker? Ja, måske endda mere, mener filmkritikeren Christian Monggaard i Information:
”Den abstraktion, der ligger i at se på dukker, arbejder med fortællingen og hele forestillingen om de facader, vi alle gemmer os bag til daglig. Dukkerne giver desuden Charlie Kaufman og Duke Johnson mulighed for på forskellig vis at visualisere Michael Stones manglende evne til at relatere til andre mennesker: David Thewlis lægger stemme til Stone, Jennifer Jason Leigh til Lisa og Tom Noonan til alle andre, mænd, kvinder og børn, hvis ansigter som sagt ligner hinanden til forveksling.
Bo hr. Hansen giver den 5 stjerner i Ekko og konkluderer: ”Anomalisa er overraskende almindelig i sin hyperrealistiske fremstilling af Stone og Lisas møde. Og så alligevel ikke. For her er en film, der i modsætning til Hollywood-mainstream giver sig ro til at folde en scene ud, så den tager den tid, den kræver. Filmen tillader sig at dvæle, og vi får lov til at mærke to mennesker i al deres uformåenhed, klodsethed og storhed. I al sin lidenhed er Anomalisa en betydelig film.”

Filmen forevises torsdag d. 17. november, kl. 16.15 & 18.30